Blogia

OtroMondo, el blog de dvactivisme

La divisió digital, un repte per superar

Els avenços que es produeixen en les noves tecnologies i en els mitjans de comunicació estan configurant la Societat de la Informació, una societat amb noves pautes de comportament tant en l’àmbit públic com en el privat i que brinda noves oportunitats socials, polítiques, econòmiques i culturals arreu del món. Però aquesta revolució només s’està produint a una banda del planeta, als països més desenvolupats i rics. Hi ha àrees, països o comuni¬tats que encara no poden accedir a aquesta nova societat i perden l’oportu¬ni¬tat de progressar en els àmbits educacionals, econòmics o socials.

Tot i que hi ha moltes definicions pel terme “divisió digital”, podem explicar-lo com la distància tecnològica que separa aquells que tenen la possibilitat d’accedir a Internet i a les TIC i els que no en tenen cap. L’Administració Clinton Administració Clinton va ser la primera en utilitzar durant els anys 90 aquest terme per explicar la fractura que es podria produir al seu país entre “connectats” i “no connectats” si no s’invertia en noves infraestructures i tecnologies per permetre l’accés a la Xarxa a les persones més desfavorides. Però no només és un problema de caràcter tecnològic sinó també social i econòmic. Hi ha moltes persones que no tenen accés a la informació, al coneixement i a l’educació a través de les TIC perquè desconeixen com funciona un ordinador.

A principis de l’any 2005, el nombre d’usuaris a Internet al món ja superava els 888,68 milions de persones. Estats Units, Canadà, Europa i Àsia actualment són els que més accedeixen a la Xarxa mentre que Amèrica Llatina, Orient Mitjà i Àfrica continuen a la cua. Tenint en compte que a la Terra hi viuen més de 6.000 milions de persones, els humans connectats només representen el 14,81% de la població mundial. S’ha de tenir en compte que hi ha zones on encara l’energia elèctrica o les línies de telèfon no hi arriben, i és possible que hi hagi gent que no realitzi en el transcurs de la seva vida una trucada telefònica. Segons el Fons de Solidaritat Digital , l’internauta té un perfil urbà, és una persona sana, disposa d’una bona educació, és jove i normalment home, tot i que les últimes dades indiquen que la dona està prenent protagonisme a l’escena digital.

Però la divisió digital no només afecta als països pobres. Segons un anàlisi del Estudio General de Medios del mes de febrer de 2005, a Espanya es connecta només el 19% de la població, i les comunitats autònomes amb menys accessos són Castella i la Manxa amb un 22,9 per cent de penetració, seguida d’ Extremadura amb un 23,2 per cent i Castella y Lleó amb un 25,9 per cent. No es d’estranyar que Extremadura sigui una de les zones pioneres on s’intenta pal•liar el problema de la divisió digital treballant per millorar l’alfabetització tecnològica, portant la banda ample a més de 1.400 punts repartits per tota la comunitat i aconseguint una ràtio d’un ordinador per cada dos alumnes. La comunitat, a més, ha posat en marxa el programa LinEx de software lliure, una eina que serveix per a desenvolupar coneixement i per donar a conèixer a tots els extremenys els recursos necessaris i indispensables per avançar cap a la Societat de la Informació.

Referències de documents obtinguts a la Xarxa:

Wikipèdia. Brecha Digital. Consultat el dia 09/10/2005
http://es.wikipedia.org/wiki/Brecha_digitalç

La Brecha Digital. Consultat el dia 09/10/2005
http://www.labrechadigital.org/

BBC Mundo.com. La Brecha Digital. Consultat el dia 08/10/2005
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/specials/2003/la_brecha_digital/

Álvarez, Jesús. La Brecha Digital. Consultat el dia 08/10/2005
http://www.monografias.com/trabajos12/labrech/labrech.shtml

Equidad. ¿Que es la brecha digital?. Consultat el dia 08/10/2005
http://www.equidad.org/brecha.htm

OIT-Cinterfor. Las tecnologías de la información y la comunicación. Consultat el dia 08/10/2005
http://www.ilo.org/public/spanish/region/ampro/cinterfor/temas/gender/temas/tic/indexa.htm

Censura a la Xina a favor dels onze manaments del Net xinès

L'Oficina d'Informació del Consell d'Estat i el Ministeri d' Indústria i Informació han editat els manaments del Net Xinès que consten d'onze prohibicions dedicades als editors online. La vulneració d'aquestes regles provocarà el tancament de pàgines web considerades com a perilloses o subversives per a l'estabilitat social de la Xina. Està prohibit, per exemple, difondre rumors o organitzar marxes i manifestacions a través de la Xarxa.

Yannan, un portal que promovia la llibertat d'expressió al país, ha estat clausurat fa poques setmanes. Ara en la seva portada hi ha un anunci que indica que la web es sotmetrà a una neteja i renovació integral. El portal havia estat clau per a informar sobre la revolta popular de Taishi (una aldea situada en el Cantó Sud de la Xina) on s'acusa als polítics de corrupció i es vol evitar l'expropiació forçada de terres per part dels dirigents locals. Els administradors del site es veuen amenaçats pel govern i tenen prohibida qualsevol declaració sobre el tema a la premsa internacional. La frase d'un dels treballadors de Yannan a Radio Free Asia parla per si sola: “Sorry, I can’t give any interviews to the media. I won’t say anything else. Just wait for our statement, ok?". La població rural del país constitueix un 80% tot i que pel govern només representa un 10%. Internet és un bon mitjà per donar veu a tots aquests milions de persones que veuen amenaçades les seves costums i modes de vida, per això els polítics intenten per tots els mitjans acabar amb les iniciatives ciutadanes.

Però Xina no només bloqueja l'accés a la seva població sinó que també fa la vida impossible a tibetans i mongols. El tancament de les webs d' Ehoron (una plataforma que donava veu a més de 1.300 intel·lectuals mongols) i Monhral (un gabinet d'advocats) és una mostra més.

Per facilitar la llibertat d'opinió dels periodistes, Reporters Sense Fronteres ha editat recentment una guia anomenada "Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents" on s'exposen articles periodístics realitzats per persones que es troben en països on no existeix la llibertat d'expressió."

E.F

Guerra de paraules contra la immigració

Guerra de paraules contra la immigració

Fa anys que els immigrants del sud busquen refugi a les nostres terres. Alguns, ajudats per màfies, creuen el mar en barcasses plenes de forats i poc estables. D'altres, s'apropen a la gran tanca metàl•lica que separa Melilla del Marroc amb una escala de fusta artesana i precària. Tots volen arribar a Europa com sigui, abandonant el seu país i la seva família. Des de fa mesos, però, els mitjans de comunicació estan començant a utilitzar un llenguatge bèl•lic per descriure aquest moviment migratori. Si abans el vocabulari que s'utilitzava era propi de la burocràcia i de la legalitat (il•legal, sense papers), avui dia és propi d'un estat en guerra (intercepció, assalt). Si anem a Google News i escrivim a la casella del buscador "Asalto inmigrantes" ens apareixeran 685 resultats; si bé escrivim "interceptan inmigrantes", ens apareixeran 89 titulars.

A conseqüència de tot això, he decidit buscar al diccionari la definició de les paraules "interceptar" i "assaltar".

Segons el diccionari de la pàgina web diccionarios.com, "interceptar" vol dir: "Detener una cosa o apoderarse de ella antes de que llegue a su destino: interceptar un misil; interceptar un mensaje del enemigo; el presidente dio la orden de interceptar un convoy de buques de guerra soviéticos antes de su llegada a la isla."

Només cal veure que interceptar és ben propi d'un llenguatge militar... Per tant, que tal si hi afegim una nova definició a la paraula en qüestió? Podria ser aquesta: "El gobierno dio la orden de interceptar a todos los cacharros flotantes con inmigrantes ilegales y peligrosos antes de llegar a la costa".

Quant a la paraula "assaltar", segons aquest diccionari significa: "Atacar por sorpresa una plaza, una fortaleza u otro lugar para apoderarse de él: en la carretera de Valldemossa a Deiá encontrará una atalaya levantada en el siglo xiv para avistar las incursiones de los berberiscos, siempre dispuestos a asaltar las costas mallorquinas; vikingos o normandos asaltaron las costas europeas y arrasaron las ciudades y los campos del interior."

Bé, i que tal si hi afegim: "en Melilla encontrará una preciosa valla metálica levantada hace unos cuantos años para evitar las incursiones de los magrebíes, siempre dispuestos a asaltar las tierras de la patria española; los cristianos lucharon hace unos siglos en España para evitar que se arrasaran las ciudades y los campos del interior".

Encara que no faci falta, diré que trobo desproporcionat l'abús i mal ús del llenguatge per part dels mitjans de comunicació espanyols per fer front a aquesta problemàtica. Qui deu estar propagant aquest llenguatge bèl•lic? Mimetisme o intenció?

Canviant de tema però sense deixar de banda el tema del llenguatge, voldria afegir el cas del brasiler Menezes assassinat per la policia de Londres. Sembla ser, però, que els mitjans no comparteixen el meu vocabulari... sí, he dit assassinat, però aquesta paraula no es pot escriure en un mitjà de comunicació. Haurem de dir: Mort. Sí, Menezes va se mort per la policia, no assassinat. Evidentment una paraula té una connotació més agressiva que l'altre i la policia mai pot ser dolenta! Quan es parla sobre el cas Menezes, només la família i algun mitjà de contrainformació pronuncia la paraula "assassinat". Els mitjans de comunicació tradicionals prefereixen la definició de "mort per error".

Telesur: jaque mate en dos movimientos al pensamiento único

Telesur: jaque mate en dos movimientos al pensamiento único

La televisión continental latinoamericana ya está en el aire. Rompe el monopolio informativo estadounidense contribuyendo también en la información a la construcción de un mundo multipolar y ofreciendo una poderosa herramienta para la integración cultural y política del continente rebelde.

Esta vez los gobiernos progresistas y populares de la América Latina atlántica apostaron muy fuerte. Todos juntos, el venezolano Hugo Chávez, el argentino Nestor Kirchner, el uruguayo Tabaré Vázquez, el cubano Fidel Castro y más alejado el brasileño Lula da Silva han puesto en marcha el más grande proyecto de integración comunicativa en el mundo.

Desde el 24 de julio, con base en Caracas y redacciones en todo el continente, Telesur cubrirá un espacio que va desde la Tierra del fuego hasta Canadá llegando a 370 millones de hispanoamericanos, 180 millones de brasileños, 50 y más millones de latinos en Estados Unidos y 100 millones de videntes que hablan español en Europa Occidental y Norte de África.

Son 700 millones de espectadores potenciales; ninguna televisión en el mundo puede hacerse entender por tantas personas y con una misión tan clara como la trazada por Joaquín Torres García: “Nuestro norte es el sur”. Ya ha sido definida como la CNN latinoamericana, y sin embargo es más correcto llamarla la Al Jazeera del Sur.

El gobierno de Estados Unidos ya emitió una fatwa preventiva contra Telesur. Con una enmienda ha autorizado acciones contra las mentiras -o verdades incómodas- que llegarán de la nueva tevé.

Es una censura preventiva que atestigua como Washington sabe apreciar la peligrosidad de la tevé financiada por los gobiernos que en los últimos años han pasado desde el Consenso de Washington -del neoliberalismo y del FMI- a un menos engalanado pero más coherente Consenso de los electores.

Telesur -es el temor de Washington y el sueño de Aram Aharonian, el director- a mediano plazo puede llevar al fin del control estadounidense sobre el sistema mediático latinoamericano. Puede hacerlo en dos jugadas clave: abriendo el camino al pluralismo informativo en una América Latina victima del monopolio de la voz y de los intereses del norte, y ofreciendo un espacio integrador en el cual los latinoamericanos puedan diariamente juntarse.

Telesur, es el primer servicio público multiestatal en el mundo. Y es servicio público como garantía de honradez informativa contra un sistema mediático comercial privado que hoy garantiza sólo el sistema de las multinacionales, los dictámenes del Fondo Monetario Internacional y legitima dos siglos de política neocolonial de Estados Unidos.

Quien conoce el panorama televisivo latinoamericano sólo puede tener una impresión desoladora. La penetración de la televisión por cable llega hasta la última favela y hasta la última aldea perdida en los Andes o en Amazonia siendo a veces la única mediación y contacto con el mundo.

Canales como HBO transmiten las 24 horas películas norteamericanas, vehiculando valores y estilos de vida ajenos. Otros, como los autorizados History Channel o National Geographic cuentan la historia y el planeta sólo del punto de vista anglosajón.

Los canales nacionales cuando cubren eventos regionales recurren a Miami donde los canales en español de CNN y de CBS son los únicos que tratan -distorsionándola- a América Latina como conjunto. Quien se informa en esto medios jamás sintió definir a Augusto Pinochet como genocida. El dictador chileno es todavía respetuosamente definido como ex-presidente o general retirado.

Quien se informa con estos medios jamás fue informado de la oposición planetaria a la guerra en Iraq y no tiene idea que no es cierto que los marines hayan ganado la guerra. Para ellos Chávez no es otra cosa que un peligroso golpista amigo de Fidel Castro y jamás les contaron que en Venezuela 19 millones de personas han conquistado servicios de salud gratuitos y apropiados hasta ahora negados o que 100.000 ciegos latinoamericanos pobres han sido operados gratuitamente este año en Cuba recuperando la vista.

Telesur, y es la primera jugada decisiva, ofrece desde hoy un punto de vista alternativo, como ya Al Jazeera hizo para Oriente Medio. Se llama pluralismo, aunque el Norte no reconoce nada que no esté a las ordenes del dios mercado y de sus presuntos valores. Será difícil eludir Telesur, hacer como si no existiera. Ya no serán sólo las televisiones estadounidenses con su imperialismo mediático a dictar la agenda informativa. La enmienda estadounidense atestigua que ya hoy los medios del norte están obligados a conformar sus agendas a la de Telesur.

Eduardo Galeano escribe que los latinoamericanos han sido obligados durante 513 años a mirarse a si mismos con los ojos de otros. Y han sido obligados a mirarse a si mismos como divididos. Hoy un latinoamericano no boliviano difícilmente conoce la filmografía de Jorge Sanjinés. Un no argentino conoce poco de Pino Solanas, un no colombiano no conoce Sergio Cabrera y relativamente pocos latinoamericanos han apreciado “Fresa y Chocolate”, el éxito mundial del cubano Titón Gutiérrez Álea.

Las televisiones y los cines del continente están ocupadas manu militari por producciones de Hollywood. que en muchos países superan una concentración del 98% de la programación. Hoy día el mejor lugar para tener una idea de conjunto sobre el cine latinoamericano es Madrid. Telesur hoy ofrece una oportunidad de integración cultural, y es esta la segunda jugada, la que da jaque mate al pensamiento único: la integración.

Educados a pensarse como divididos, con Telesur los latinoamericanos tienen un espacio para descubrirse unidos por los mismos problemas pero también por la misma historia y cultura.

E “integración” hoy es la palabra prohibida que Telesur juega en la batalla de las ideas. Los medios del Norte han educado los latinoamericanos a considerar irrealista, desventajosa y peligrosa la integración latinoamericana. E “integración” es hoy una palabra más prohibida que “socialismo”, más incomoda que “imperialismo”, más pecaminosa que recordar que todo el continente ha sido víctima del mismo terrorismo, que todos los desaparecidos desaparecieron por el mismo motivo y que todos los torturadores aprendieron a torturar en la misma escuela, en Fort Benning, en lo que era y es el proyecto estadounidense de integración de las violaciones de derechos humanos. La memoria y la denuncia son las razones de ser de Telesur, una televisión que nace antigua, con su idea de servicio público, pero que al mismo tiempo es modernísima, necesaria e increíblemente subversiva.

Beto Almeida, popular periodista televisivo brasileño, y director de la sede de Brasilia de Telesur sostiene que están preparados al boicot estadounidense: “Pueden hacernos excluir por los satélites, pero no por todos. Pueden corromper las cableras pero estas son miles y al fin y al cabo tienen interés en ofrecer nuestro producto a sus clientes”.

Al Jazeera, como la televisión yugoslava, en Iraq ha sido bombardeada varias veces. Sin embargo la batalla de ideas pos primera vez hoy se desarrolla compitiendo en la misma cancha: el control remoto de cientos de millones de latinoamericanos. Con Telesur, la información antagonista ya no es patrimonio de minorías o de navegadores solitarios. La iracundia con la cual desde antes del inicio de las transmisiones contestan desde Estados Unidos en el fondo tranquiliza, por que, como decía José Martí, “trinchera de ideas vale más que trinchera de piedras”.



Gennaro Carotenuto
Periodista Italiano. Analista Internacional
Ver los artículos de Gennaro Carotenuto

Font: Red Voltaire

Torturas en España

-Javier Ortiz
Apuntes del Natural-

Se ha montado un gran escándalo por la muerte de un ciudadano de Roquetas de Mar (Almería) en el cuartel de la Guardia Civil de la localidad. El informe forense ha desbaratado el intento de presentar el fallecimiento de Juan Martínez Galdeano como el resultado de un «paro cardíaco». Nadie niega que el hombre sufrió un paro cardíaco –no hay muerte que no apareje tal circunstancia–, pero la cuestión es por qué se le detuvo el corazón. La autopsia ha revelado que Juan Martínez recibió de una monumental paliza.

Las informaciones y las denuncias más comunes se centran en el carácter violento del teniente de la Guardia Civil de Roquetas, al que se identifica como Juan Manuel R. Algunas denuncias amplían el círculo de responsables, ante la evidencia de que una sola persona no pudo infligir a Martínez Galdeano todas las sevicias que relata el informe forense. Sin embargo, hasta el examen más superficial de lo ocurrido obliga a concluir que las complicidades van bastante más lejos. No fueron el teniente R. y sus compañeros, sino la Comandancia de la Guardia Civil de Almería, la que quiso echar tierra sobre el asunto elaborando un informe en el que se daba una versión desvergonzada de los hechos, según la cual los agentes de la Guardia Civil se habían limitado a tomar medidas cautelares para evitar que Martínez Galdeano se autolesionara o les lesionara a ellos, tras de lo cual el detenido, víctima de un terrible acceso de furia, había sufrido un ataque al corazón.

Debe prestarse igual atención al hecho, ahora conocido, de que unos u otros miembros de la dotación de la Guardia Civil de Roquetas, y en especial el teniente R., habían sido denunciados de manera reiterada por malos tratos ante la autoridad judicial, sin que en ningún caso esas denuncias hubieran sido admitidas a trámite. Hay buenas razones para reclamar que también la autoridad judicial de Roquetas sea investigada.

De todos modos, la singularidad mayor de los sucesos de Roquetas no estriba en lo que se ha sabido, sino en el hecho de que se haya sabido y el Ministerio del Interior haya tomado cartas en el asunto. Porque lo más frecuente en España ante las denuncias de torturas es el silencio oficial y el archivo judicial de las actuaciones. Hay casos en los que resulta directamente imposible explicar las lesiones de los detenidos –o el hecho de que hayan aceptado autoinculparse de crímenes de los que luego se ha demostrado que eran inocentes– que no se han traducido en ningún sumario, ni en ningún expediente disciplinario, ni en nada. El español debe de ser de los pocos Estados europeos que no sólo ha amnistiado a agentes policiales condenados en firme por torturas –porque alguna condena sí ha llegado a sustanciarse–, sino que a continuación los ha condecorado. Año tras año, los informes de Amnistía Internacional relatan denuncias de tortura que sus enviados han investigado y considerado creíbles, que no han merecido la más mínima atención de las autoridades. De ninguna: ni de las políticas ni de las judiciales. Tanto AI como los organismos especializados de la ONU ha hecho llegar a los gobiernos españoles sucesivas sugerencias sobre medidas que deberían adoptarse para impedir que se produzcan torturas en comisarías y cuartelillos, y hoy es el día que siguen sin ser atendidas.

No pretendo que todos los guardias civiles sean torturadores, ni mucho menos. Lo que digo es que aquellos que lo son no tienen mayores dificultades para serlo. Y que si siéndolo obtienen resultados, hasta los premian y los ascienden.

Javier Ortiz

PSOE y PP regalan al monarca de las Españas un día de luto estatal por la muerte de su colega y amigo, el sátrapa Fahd de Arabia Saudí

Extret de http://www.redasociativa.org/elinsurgente/modules.php?name=News&file=article&sid=1553

inSurGente.- Aunque nadie se haya dado cuenta, el reino borbónico acaba de vivir una jornada de luto. El Gobierno del PSOE y los gobiernillos del PP se han encargado de apuntarnos a todos, hombres y mujeres de las Españas, a su día de duelo por la muerte del rey de los petrodólares. Que muchos seamos republicanos y pobres, les da lo mismo. Había que contentar al sucesor de Franco y esto es lo que hay.

La senadora de Ezker Batua-Berdeak (la franquicia vasca de Izquierda Unida), Isabel López Aulestia, ha anunciado que presentará el próximo 1 de septiembre una petición para que la vicepresidenta del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, comparezca ante la Comisión de Exteriores del Senado y explique las razones por las que el Ejecutivo del PSOE ha decretado un día de luto oficial en el Estado español por la muerte del sátrapa Fahd, monarca de Arabia Saudí.
Isabel López Aulestia considera que esta decisión constituye "una ofensa y un insulto a las señas de identidad tradicionales de la izquierda que, por definición, son la república, la igualdad, la libertad y la democracia".

La senadora de EB dice que "no hay ninguna razón que justifique un día de luto en el Estado español por la muerte del rey Fahd" que "representa una monarquía feudal, ultraconservadora y responsable de la violación sistemática de los derechos humanos en este país, en el que las mujeres aún sufren discriminación por su condición y en el que aquellas personas que reivindican un cambio de régimen y políticas progresistas sufren represión y cárcel".

Por si no se habían enterado, les informamos de que la jornada de ayer, martes 2 de agosto, fue declarada "día de luto nacional" por el Gobierno del PSOE, y "día de luto" a secas por todos los gobiernillos autonómicos del PP.

El rey ha muerto, viva la República.

Incoherencias sobre el 7J

Hoy es 2 de agosto de 2005 y hace casi un mes que unas cuantas bombas explotaron en el metro de Londres y en un bus. Hace unos cuantos meses que explotaron algunas mas en los trenes de cercanías de Madrid, y unos años ya del conocido 11S. Desde que dos aviones se estrellaron en dos torres igualitas, dos y dos son cinco, te pongas como te pongas. Quien ha leído 1984 de George Orwell sabe de lo que estoy hablando.

Nunca quise escribir un blog como este, pero ahora me veo forzado a hacerlo. ¿Vivimos en una época con un pensamiento cada vez más único? Algo me dice que sí. Cuando lea Pensamiento crítico vs. Pensamiento único de Le Monde Diplomatique supongo que ordenaré mejor mis ideas.

Volviendo al tema de los atentados, mas concretamente el de Londres, no me creo nada de lo que me están contando. En todas estas últimas movidas hay cosas que me cuentan y no me cuadran (dos y dos son cinco). Voy a empezar a poner ejemplos: Unas horas más tarde de las explosiones, el director de Visor Consultant, Peter Power (un ex oficial de la Scotland Yard), aparecía perplejo ante los medios de comunicación porque su empresa había sido contratada por el gobierno inglés para llevar a cabo un simulacro de atentado el mismo día, en las mismas estaciones de metro y en la misma hora. Ante la cámara dijo que lo que era ficticio se convirtió en real, y soltó una risa un poco nerviosa. En este enlace de ITV News podéis ver el video de la entrevista. Visor Consultants es una empresa especializada en gestionar operaciones de crisis. Peter Power también habló en BBC5. Aquí­ podéis escuchar el audio en mp3. Vosotros decidiréis si esto es pura casualidad... personalmente pienso que nos mienten con la versión oficial. ¿Por qué no hemos vuelto a oír nada más sobre estos simulacros?

Sigo con el tema de los detenidos y de los chavales que murieron con una mochila adosada a sus espaldas llena de explosivos. Me fijo en una foto sacada del circuito cerrado de TV del metro donde salían estos chicos, los que culpan de las bombas y ví algo raro: ¡Se estaban riendo! Que cachondeo, ¿no? Vamos a poner unas bombitas por aquí y me parto de la risa... hay quien me ha dicho que esta gente está sonada y que ríen porque irán a un paraíso lleno de tías buenas. Yo mas bien pienso que reían porque se vieron partícipes del jueguecito del simulacro. La abogada del último detenido en Roma afirmaba en el canal de noticias europeo Euronews que su cliente " pensaba que el explosivo que llevaba no era peligroso, alguien le dijo que no habría víctimas". Uno de los supuestos suicidas acababa de casarse, el otro tenia un bebé de corta edad y esperaba el segundo. Otro trabajaba en un colegio con niños con discapacidades y sus familiares dicen que ni siquiera eran particularmente religiosos. ¿Os parece que es este el perfil de un terrorista suicida? La gente me contesta que "pueden tener vidas totalmente paralelas...", yo no lo creo. Normalmente los que se suicidan con una bomba adosada se convierten en mártires, se difunde su nombre, se cuelgan fotos y los tratan de héroes, y aquí hay mucha gente que dice ser inocente. Algo ocurre.

Y rollo resumen... otras cosas que no cuadran:

- La cámara del autobús (que hubiera grabado al supuesto "terrorista suicida") que exploto "no funcionaba", lo cual es de sospechar, porque se revisan 2 veces por semana y justo unos días antes ese autobús había sido revisado, pero curiosamente no era la persona que normalmente lo hacia, sino otro operario al que nunca habían visto (esto lo cuenta un empleado de la empresa de autobuses)y que estuvo 20 horas "arreglando" el autobús. Por supuesto a este hombre no le han vuelto a ver... Que hizo en el autobús durante tanto tiempo?

- El autobús que exploto fue el único que fue desviado de su ruta, el resto de autobuses siguieron su ruta normal.

- Los supuestos terroristas suicidas aparcaron sus coches en el parking y pagaron el ticket de aparcamiento. Después cogieron un billete de ida y vuelta en el tren... ¿Para que, si no pensaban volver?

Ya iré escribiendo...ahora mi barriga me hace runrún y me pide macarrones.

London calling: prohibido disparar al pianista

Enviado el Martes, 12 julio a las 10:32:19 por red-libertaria.net

Anónimo escribió "Las matanzas de obreros, los asesinatos de población civil, los daños colaterales, todas las fascistadas que vende la Walt Disney corporation como la nueva guerra necesaria contra el nuevo enemigo necesario, empiezan a convertirse en algo habitual en nuestras vidas y en un insulto a la inteligencia del ciudadano, súbdito en el caso inglés y en el de otras monarquías, campechanas o no.

La información y su correspondiente descodificación es una tarea de expertos en el metalenguaje que emplean quienes participan del juego siniestro de decidir que precio en vidas humanas es asumible para llegar al objetivo sea este político, militar, estratégico o simplemente comercial.

Matar inocentes en Londres, Bagdad, Madrid, Kabul, Sudán o Bolivia se ha convertido en moneda de cambio; los civiles pagan el pato de las guerritas de nuestros militares, de nuestros servicios de...¿inteligencia? de nuestras compañias petroliferas, de las grandes corporaciones, de los estados para los que los individuos no son más que unidades de gasto facilmente reemplazables.

Necesitamos semiólogos para que nos expliquen que es lo que está pasando y que quieren decir los políticos cuando sueltan esas frases hechas que valen lo mismo para un atentado que para un tsunami.

Necesitamos traductores que nos cuenten las diferencias entre un ataque terrorista y un bombardeo preventivo. Necesitamos psiquiatras que nos expliquen como puede Putin hablar de terrorismo y arrasar Chechenia al mismo tiempo.

Necesitamos sociólogos que nos descifren el insondable misterio de eso que la ultraderecha norteamericana llama democracia y libertad.

La libertad de morir en el autobús que te lleva al trabajo. La democracia que te permite morir en el metro y que te entierren con cuentos. Cuentos para niños con buenos y malos. Cuentos, cuentos, cuentos. No me conteis más cuentos.

Necesitamos poetas. Poetas si, como León Felipe. Poetas locos que griten la verdad por los descampados.

Poetas que transformen el mensaje envenenado del poder en el grito desesperado de la gente corriente que viaja en autobus.

Poetas que devuelvan a las palabras la dignidad robada. Poetas que desarmen con versos las mentiras nauseabundas de los tergiversadores.

Y músicos. Tambien hacen falta músicos que sustituyan el estruendo de la cordita por una canción popular, que ahoguen las explosiones en los mercados bagdadies con bongós y tejoletas, que acallen los misiles con tangos y milongas.

Asi que, señores asesinos, matense entre ustedes si es su gusto pero por favor; no disparen al pianista.

Abel Ortiz

Celebrada a Madrid la primera boda entre persones del mateix sexe de la història de l'Estat Español

L'EMILI I EN CARLES S'HAN CASAT A TRES CANTOS DESPRÉS DE 30 ANYS DE RELACIÓ

Emili Menéndez i Carles Baturín s'han casat aquesta tarda després de trenta anys de relació. el seu enllaç matrimonial és la primera boda de persones homosexuals que se celebra a l'Estat Español. També aquesta parella va ser, fa una setmana, la primera en anar al Registre Civil de Madrid a presentar els documents per a iniciar l'Expedient de Matrimoni.

L'enllaç Matrimonial ha tingut lloc aquesta tarda al consistori de la localitat madrilenya de Tres Cantos, governat per una coalició amb majoria del PP. Tot i així, a l'Emili i en Carles no els ha casat l'alcalde, sinó el portaveu d'Izquierda Unida.

La cerimònia, oficiada pel regidor d'Izquierda Unida José Luis Martínez, ha durat 15 minuts i s'ha desenvolupat amb total normalitat en mig de l'expectació de nombrosos mitjans de comunicació, tant d'àmbit nacional, com internacional.

LECTURA DE VERSOS DE NERUDA

L'acte ha finalitzat amb la lectura d'uns versos de Pablo Neruda, i la felicitació dels cònjugues a l'Ajuntament de Tres Cantos per la seva predisposició a celebrar aquesta cerimònia, fet que els ha permès ser la primera parella de persones del mateix sexe que contrau matrimoni a l'Estat Español. Un cop al carrer, la parella ha estat rebuda amb el llançament d'arròs i de pètals de rosa.

Un cop finalitzada la cerimònia, Emili Menéndez ha explicat que "el dia d'avui significa la culminació a trenta anys de relació, i ens mereixem aquest reconeixement com tothom". També ha volgut donar les gràcies al govern per haver promogut aquesta llei, i molt especialment a Rodríguez Zapatero per haver complert aquesta promesa electoral.

LLUNA DE MEL: UN CREUER PER L'ADRIÀTIC

Carles Baturín, visiblement emocionat, ha afirmat que tenen pensat celebrar a l'octubre un banquet de boda amb tota la familia. Com a "lluna de mel",marxaràn al Setembre de creuer per el mar Adriàtic, viatge que els ha regalat el pare de l'Emili. Una setmana després de l'entrada en vigor de la reforma del codi civil que permet tant els matrimonis com el dret a l'adopció a les persones homosexuals, s'han tramitat a tot l'Estat Espanyol, prop de de cincuanta sol.licituds.

SETZE PARELLES D'HOMOSEXUALS HAN TRAMITAT LA PETICIÓ MATRIMONIAL A BARCELONA

Setze parelles de gais i lesbianes ja han presentat la sol·licitud per contraure matrimoni al registre civil de Barcelona la primera setmana de vigència de la llei. Fonts pròximes al registre civil han assenyalat que les dates que s'estan donant per als primers enllaços a Barcelona són per al mes de gener.

Un tracat de pau i la primera constitució democràtica posen fi a 20 anys de guerra al Sudan

Dues llargues dècades de guerra civil ininterrumpuda al Sudan, un dels països més pobres del món, han arribat a la seva fi després de la firma del tractat de pau i de la primera constitució democràtica. El president sudanès, el musulmà àrab Omar al-Baxir, va firmar la primera constitució democràtica que no ha pogut tenir aquest pais en 20 anys. El text reconeix per primera vegada la llibertat d'expresió i la llibertat de culte. A la cerimònia, celebrada a Ghartum, estaven presents el secretari general de la ONU, Kofi Annan, i el president sudafricà, Thabo Mbeki. John Garang, lider dels Rebels Independentistes Units del Sud del país, també hi va ser i va obtenir una especial rellevància a l'acte. Garang ostentarà el càrrec de vicepresident en un govern de concentració nacional que es formarà aquest pròxim mes d'agost, mentre es prepara un referendum d'autodeterminació de la seva regió. La celebració del referèndum es preveu per l'any 2011. El partit de al-Baxir controlarà el 52% del govern, l'MLPS de Garang el 28%i la resta de partits de la oposició, l'altre 20%. Durant la guerra civil que ha durat 20 anys han mort aproximadament un milió i mig de persones, i l'arribada de la pau definitiva s'està celebrant amb molta alegria als carrers de Ghartum.

El Regne Unit proposa la retallada de drets i llibertats per a combatre el terrorisme

El ministre d’interior britànic, Charles Clarke, ha informat que el seu govern té intenció de proposar a la UE mesures extraordinàries, que, segons afirmen, es justificarien en el marc d'una lluita més eficaç contra el terrorisme. Entre aquestes mesures es trobarien l'intervenció de trucades de telèfon i de correus electrònics de particulars que es poguessin considerar sospitosos.

Han passat tres dies des dels atemptats al centre de Londres i les novetats informatives aportades pel govern de Tony Blair són molt escasses o pràcticament inexistents. El Primer Ministre, durament criticat per la premsa britànica en els seus editorials d'avui, es troba en una situació difícil, ja que la desesperació entre els familiars de les víctimes augmenta i el silenci informatiu es manté. Oficialment es parla d'entre 25 i 30 persones desaparegudes i, segons Scotland Yard, las tasques d'identificació duraran varies setmanes. La xifra oficial de morts es manté en 50 tot i que tant la premsa britànica com l’estrangera situen ja la xifra en la barrera dels 70-75.

Les tasques de rescat es van haver de suspendre temporalment a conseqüència de la contaminació de l'aire, enrarit pels gasos tòxics presents en aquella zona i també per la calor extrema, que en alguns punts dels túnels arribava a superar els 60 graus. Un altre motiu hauria estat el mal estat en que varen quedar els túnels a causa de les explosions; tot i que el número tres d'Scotland Yard, Brian Paddick, va indicar ahir que en un primer moment es temia que es trobessin en un estat molt pitjor.

Fins aquest moment, les tasques d'identificació de les 50 víctimes mortals reconegudes per les autoritats britàniques, no han començat i aquest fet, barrejat amb la falta absoluta d'informació, posa cada cop més nerviosos als familiars de les persones afectades o desaparegudes després dels atemptats.

Londres anuncia que treurà la major part de les seves tropes de l'Irak en els pròxims 3 mesos

El pla es troba en un informe preparat pel ministre de defensa, John Reid, per al primer ministre britànic, Tony Blair, i ha estat filtrat a 'The mail on sunday'

Sembla que els atemptats de dijous a Londres canvien la política anglesa a una gran velocitat. El discurs de Blair que afirmava de forma vehement que els atemptats de dijous al centre de Londres no canviarien les polítiques ni l'estil de vida del Regne Unit, han quedat en res segons publica el dominical The Mail on Sunday. Segons un informe preparat pel titular de Defensa, John Reid, per al primer ministre britànic, Tony Blair, i que ha estat filtrat a aquest rotatiu, el govern britànic projecta treure de l'Iraq durant els pròxims tres mesos la major part de les seves tropes, tot i les conseqüències que això podria tenir per a la estabilitat militar del seu principal aliat, G.W.Bush.

Fonts del ministeri de defensa han assegurat al diari anglès que el pla obeeix a pressions nord-americanes perquè Londres enviï 3.000 militars més al sud de l'Afganistan per substituir tropes nord-americanes. Paral.lelament, el President dels EUA, George W. Bush, està sotmès a fortíssimes pressions del seu Congrés i de l'Opinió Pública per repatriar les seves tropes, cosa que ha generat l'interès per a que els britànics prenguin el relleu. Segons aquest document, en principi de caràcter secret, Londres es proposa repatriar en els tres pròxims mesos 8.500 militars, i diversos milers més en els sis mesos següents.

EFECTE DOMINÓ

No oblidem que si finalment el Regne Unit retira les seves tropes del país àrab, altres països membres de l'aliança que encara mantenen militars a l'Iraq sota control britànic podrien seguir el seu exemple i l'hegemonia absoluta de l'invasió criminal de l'Irak podria acabar desapareixent.

En el document es reconeix que els nord-americans estan dividits sobre el pla de retirada i s'indica que un dels motius per treure les tropes britàniques és el d'estalviar diners. Reduir el nombre de tropes a 3.000 d'aquí a mitjans de l'any que ve permetria a Londres estalviar-se a prop de 750 milions d'euros a l'any.

Un dels punts calents que el document reconeix seria el de l'impacte que la retirada tindria en altres tropes aliades sota control britànic incloent-hi els 550 enginyers japonesos dedicats a reconstruir la infraestructura del país i 1.400 soldats australians.

"Els japonesos es mostraran reticents a quedar-se si la seva protecció queda només en mans iraquianes. La posició dels australians també és incerta", reconeix el ministre britànic en el seu informe per a Blair.

RETIRADA DE L'IRAK PERÒ CONTINUITAT A L'AFGANISTANT

Un alt funcionari del ministeri de Defensa ha dit al diari que el ministre no tenia més alternativa que treure a l'octubre 3.000 soldats ja que Londres s'ha compromès amb els Estats Units a enviar 3.000 militars al sud de l'Afganistan per substituir les forces dels Estats Units.

Segons fonts governamentals britàniques aquesta retirada té més a veure amb pressions nortamericanes i amb el fet de que les tropes britàniques no donen més de si que no pas amb la voluntat d'alliberar l'Irak.

El document britànic es refereix a plans del Pentàgon segons els quals els iraquians podrien fer-se càrrec de 14 de les 18 províncies del país a començaments del 2006 si les Forces Aliades redueixen la seva presència de 176.000 a 66.000 soldats.

Segons un sondeig publicat també per The Mail on Sunday, un 52% dels ciutadans britànics consideren que les tropes d'aquest país, que sumen 12.400 soldats a l'Iraq, només haurien de ser repatriades un cop el país àrab s'hagi convertit en una democràcia plena.Només un 18% desitja la seva repatriació immediata, mentre que un 23% considera que haurien de tornar a casa d'aquí a sis mesos.

El Príncep Albert de Mónaco fot la pota fins al fons

El Príncep Albert de Mónaco fot la pota fins al fons

Coneixen la frase feta "Tierra, trágame" doncs jo penso que el Príncep Albert de Mónaco si que la coneix, o com a mínim l'equivalent en la seva llengua perquè a hores d'ara es pot dir que la pregunta que va dirigir cap als representants de la candidatura Olímpica de Madrid sobre la seguretat i el perill d'atemptats durant els jocs si aquests finalment se celebraven a Madrid, tenint en compte les circumstàncies, podriem dir que ha estat un autèntic fracàs i que l'intent de desacreditar l'Estat Español per aquesta banda li ha costat car, parlant clar...li ha sortit el tret per la culata, lamentablement, però no em negaràn que la situació és tragicòmica.

El correu del Palau de Mónaco està pràcticament saturat. El motiu, el malestar de moltes persones que estan escribint correus electrònics a les autoritats monegasques expresant la seva indignació per la pregunta que va formular el Príncep Albert a Singapur. El màxim representant monegasc va incomodar greument als representants de la candidatura madrilenya en preguntar sobre els últims atemptats terroristes portats a terme en territori Espanyol.

Partint del meu respecte més absolut per les víctimes, siguin aquestes de la consideració que siguin i per als familiars de les víctimes mortals i sense voler deixar de banda la meva més ferma solidaritat amb tots ells i elles, em pregunto, si em permeten si ha arribat el moment de que el Príncep Felip truqui al COI i pregunti si és bona idea mantenir Londres com a ciutat Olímpica al 2012..sobretot tenint en compte el perill d'atemptats terroristes...Alberto, company..a vegades val la pena pensar les coses que un dirà abans de dir les coses que un pensa perquè continua sortint més a compte ser amo del propi silenci que esclau de les propies paraules formulades.

A Londres no plou...Londres plora

A Londres  no plou...Londres plora

Des dels atemptats de Londres fins al moment en què em disposo a escriure aquestes linies han passat més de 24 hores. 24 hores d'un boom informatiu podriem dir que habitual en situacións com aquestes, situacions que també s'han convertit en quotidianes a partir de l'instauració de les polítiques bel.licistes amb finalitats de saqueig de països innocents, saqueig que permet la supervivència d'un sistema, el capitalista, que fa aigües, i que morirá matant, la pregunta és qui sobreviurà?

Dèia que des del moment dels "atemptats" fins el present moment han passat més de 24 hores. Massa hores per la poca informació de la que disposem sobre elles. Han passat moltes hores i continuen estant poc clares. Segons les últimes dades oficials les explosions haurien estat 4 i no 6 com es dèia en un principi i haurien afectat greument punts fonamentals de la xarxa de transport públic i del centre econòmic de la metròpolis, como King’s Cross, Liverpool Station i Russell Square. Com ja va succeïr a Nova York, l'11 de Setembre de 2001, i a Madrid, l'11 de Març de 2004, l'hora en que es varen produïr les explosions, primera hora del matí, poc abans de les 9, ha provocat que la majoria de les víctimes siguin treballadors i treballadores i estudiants, cosa que fa molt més impactants els atemptats pel que fa al nombre de persones afectades. Recordem que fins al moment actual les autoritats britàniques mantenen el nombre de víctimes mortals en 37 i el nombre de ferits en 700, 45 dels quals estarien en estat molt greu. Tot i això, com ha vingut succeïnt des del moment dels atemptats, els testimonis de particulars afectats i la fam de dades de la premsa ha portat a la creació d'un recompte paral.lel, d'una estructura informativa paral.lela que per a alguns es recreava en el morbo, per d'altres omplia el buit informatiu del govern Britànic. Un exemple és el cas del "Daily Express" que hauria elevat el nombre de víctimes mortals a 75. La resta de rotatius anglesos l'haurien situada ja en la barrera dels 50. El govern britànic continua amb la política de la prudència i el silenci i per exemple encara no hauria validat la carta que suposadament un grup islamista que es presenta com a filial de Al-Qaeda hauria enviat a un rotatiu alemany digital atribuint-se els atemptats.

Per altra banda sorprèn la cantitat desmesurada d'analistes polítics cridats a convencer-nos de que aquests "atemptats"..en el cas de que ho siguin, no tenen cap relació ni amb la postura de Blair i Bush en la invasió criminal de l'Irak, ni tampoc amb la reunió del G-8 a Gleneagles, a Escocia ( que escenifica una paròdia basada en la idea de fer-nos creure que salvaran al món de la pobresa i del canvi climàtic..todo ello a base de guerras e instauración de más multinacionales extractoras de petróleo en Irak)ni tampoc amb el fet de ser Londres la ciutat escollida per a allotjar la seu dels Jocs Olimpics de 2012..i la pregunta és..i com ho saben?

Argumenten aquests analistes que abans de l'atac angloamericà contra Bagdad ja s'havien registrat atemptats d'aquesta naturalesa en molts punts del planeta.

L'argument no s'aguanta per enlloc. Tot depèn del que entenguem per atemptats "d'aquesta naturalesa", de en quina data es fixi l'inici de les hostilitats i també la de la finalització, del nombre de governs que cadascú sumi al camp considerat com a agresor.... Ningú –excepte els propis autors dels atemptats– coneix les seves motivacions exactes, encara que poguem dibuixar un esboç aproximat, però no veig cómo es podria descartar amb tanta seguretat que el que ahir va succeïr a Londres estigui intimament relacionat amb el paper que està duent a terme Blair com a primer aliat de la croada mundial que George W. Bush está desenvolupant contra el món àrab des de que va ser escollit president dels EUA.

Les simplificacións són molt còmodes. Res més fàcil i més fals que descriure el que va succeïr ahir a Londres com el fruit de la paranoia sanguinària d'un grupet de fanàtics embogits que no soporten la sensatesa, el caràcter demòcrata i llibertari, la llibertat i la comoditat del món occidental, tan ben representat pel G-8 + Putin.
I em permetran la llicència d'apuntar una opinió personal poc popular com és que les persones que varen propiciar aquests atemptats no són lectores del Corà, si no de la Bíblia.

Però el que m'interessa ara és parlar de l'ambient a Londres..de l'Estat d'ànim de la ciutat, perquè ahir un bon amic meu arribava a Londres en un vol procedent de Barcelona a primera hora del matí, poc després de saber-se la noticia de les explosions. Tot just conèixer la noticia em vaig posar en contacte amb ell i amb prou feines vaig aconseguir una comunicació via movil amb moltes interferències (recordem que durant tot el dia d'ahir les comunicacions via movil amb Londres eren impossibles) de poques paraules en les que vaig entendre que havien arribat bé però que per qüestions de seguretat els tenien tancats a l'aeroport on havien aterrat en espera de noves ordres i que estaven esperant a veure a on els deixaven anar. Escassos 2 minuts de comunicació i després es va tallar i em va ser impossible contactar amb ell fins ben passades les deu de la nit en que les comunicacions via satèl.lit tornaven a ser possibles.

La primera pregunta era obligada i es va cenyir a un breu "com estàs tu..i els teus acompanyants?" al que ell va respondre que "bé..i de fons vaig sentir que li dèia a algú que controlés el foc del sopar, cosa que em va revelar que estaven en algun lloc fent-se el sopar després d'un dia de nervis. La resta de la conversa revelava quelcom paradoxal, a la meva pregunta de "i com està la ciutat" ell va respondre " hi ha una calma total, extrema...extranya però total, hi ha una calma tensa, però la gent va pel carrer tranquil.lament. Es respira el nerviosisme normal després d'un dia com aquest però no es respira l'ambient d'histerisme que s'explica des dels mitjans españols, la ciutat està totalment sitiada per la policia i l'exèrcit britànics i això aporta calma per una banda i tensió per una altra"...Dada sorprenent per a algú com jo que tot el dia havia sentit que Londres era un "caos" que Londres estava "aterrit" que Londres estava "histèric"..No hi havia, per tant, histerisme, si tensió, però la tensió normal d'un dia en que el poble Londinenc pagava la factura en vides humanes de la política bel.licista del seu president desprestigiat. Seguia comentant en Pau, el meu amic desplaçat a Londres, que els punts afectats si que eren nius d'histerisme però que la resta de la ciutat estava tranquil.la.

Una dada dibuixava molt bé la poca i mala contribució dels mitjans de comunicació españols al desenvolupament del dia a Londres a partir del moment dels atemptats. I la dada apareixia en forma de cartell informatiu. M'explico. L'histerisme creat pels mitjans españols sobre els familiars dels españols desplaçats a Londres era de tal magnitud que els hotels i hostals tenien un cartell al vestíbul on demanava a tots els turistes que es posesin en contacte amb els seus familiars, perquè la cantitat de trucades demanant per persones turistes allotjats en hotels i hostals i les trucades a les embaixades amb l'objectiu de localitzar a amics, amigues i familiars era de tal magnitud que a Londres no es donava l'abast. La dada va ser realment gràfica i ajudava a entendre fins a quin punt n'era de diferent l'actitud prudent del govern britànic a l'hora de parlar dels afectats i l'actitud sensacionalista dels mitjans españols demandant dades com un drogadicte demanda la seva dosi d'heroïna. Acabo aquest article amb una metàfora que ahir es repetia a Londres després d'haver-se donat a Madrid el 12 de Març d'ara fa un any. Aquell dia plovia a Madrid i algu va dir que no plovia, que Madrid plorava els seus morts. Doncs ahir, a mitja tarda Londres quedava xopa per una intensa pluja i podriem dir que ara li arribava el torn a Londres de plorar els seus morts innocents."

Massacre a Londres

[Opinió]

El terrorisme no es pot justificar, vingui d'on vingui. No és justificable ni el que té forma de tanc en nom de la democràcia ni el que té forma de motxilla amb goma2, en nom d'Al qaeda o qui sigui. No.

Sis explosions al metro de Londres i una bomba en un autobús és el resultat de l'atemptat terrorista perpetrat a la capital britànica avui, 7 de juliol de 2005. Tot i que de moment es desconeixen el nombre de víctimes, s'afirma, des de fonts no oficials, que almenys han resultat mortes 50 persones i hi ha centenars de persones en estat greu. La cadena d'explosions s'ha produit a les 9.30, hora local, en un moment on la gent es traslladava als centres de treball.

L'atemptat arriba just el dia després de saber-se que Londres acollirà els Jocs Olímpics l'any 2012 i hores abans que el G8 es reunís a Escòcia per "combatre la pobresa i lluitar contra la fam a Àfrica". Tot i que alguns polítics s'han afanyat a desvincular aquest acte amb la celebració dels jocs i la cimera. Tony Blair hores més tard ha afitmat que "els terroristes no tindran èxit en destruir els nostres valors i la nostra forma de vida". Quina casualitat senyor Blair, vostè (i uns quants més) fa el mateix que aquests suposats terroristes a l'Irak. Entra amb els seus soldadets de plom, destrueix l'habitatge de milers de persones, tortura, mata, fereix. I no és casa seva, és la de la gent que allà hi viu.

Quina credibilitat té un senyor que diu que combatrà la fam a l'Àfrica amb el mateix to de veu que condemna l'atemptat? Per mi cap. Cap ni una. Ell crea pobresa i mort, però les cares dels desgraciats no son blanques ni viuen a Europa. Tenen la desgràcia de viure en un indret clau i estratègic per a l'expansió capitalista i imperialista i la mala sort de veure com expropien els seus terrenys, horts, cases, etc. per que més amunt, al món ric desenvolupat i civilitzat del que tant presumeix, visqui com viu.

I la meva pregunta és: A qui afavoreix a aquest atemptat? A qui va afavorir l'atemptat de l'11S? Cal que tornem a treure el tema o ja queda clar? Curiós, no? Mesos després l'Iraq fet pols. I ara què... ens retallaran les llibertats a favor de la seguretat nacional, ens implantaran xips al cul i ens tractaran com als monos (pobres monos) acusant-nos de terroristes per qualsevol fotesa?

El terrorisme no es pot justificar, vingui d'on vingui. No és justificable ni el que té forma de tanc en nom de la democràcia ni el que té forma de motxilla amb goma2, en nom d'Al qaeda o de qui sigui. No. I jo, ell, ella, nosaltres, tots... podríem haver estat en un tren de rodalies o en un vagó del metro de Londres. Gent que no tenim cap culpa de les malifetes d'uns quants però que alhora ens creiem les seves burles, les seves mentides i les seves excuses. Ja n'hi ha prou d'hipocresia! sempre paguem els més febles en nom "del no se què". Volem viure en pau, si ens deixen, sisplau.

bulet

100 persones detingudes a Edinburg durant una protesta contra el G8

100 persones detingudes a Edinburg durant una protesta contra el G8

100 persones, algunes de nacionalitat espanyola, van ser detingudes ahir durant una manifestació en contra de les polítiques del G8, al centre d'Edinburg. A més, 35 persones van ser ateses per ferides de diversa consideració a conseqüència de l'enfrontament entre grups anticapitalistes i la policia del Regne Unit.

Els detinguts han passat a disposició judicial aquest matí.

[Vídeos]

Vídeo de la marxa carnavalesca
Indymedia United Kingdom null ((en MPEG))

Vídeo que mostra la reacció de la policía davant de la crítica dels ciutadans
"Get out of our streets" - Indymedia United Kingdom ((en MPEG))

"Clowns" to the rescue? ((En MPEG))
video realitzat per Schnews.org

Més videos aquí :: Indymedia UK

La FeSP rebutja que un periodista estigui obligat a coincidir amb la línia editorial del seu mitjà

La Junta Executiva de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) mostra la seva preocupació pels arguments respecte al dret a la llibertat d'expressió dels periodistes que ha utilitzat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid en una sentència sobre el cas Frechoso. L'organització expressa la seva solidaritat amb Francisco Frechoso, del diari El Mundo, i espera que el Tribunal Constitucional (TC) anul·li aquesta decisió.

La FeSP ha conegut amb sorpresa aquesta resolució, redactada pel magistrat Miguel Moreiras, i l'ha analitzada a Santiago de Compostel·la (La Corunya), on la Junta Executiva Federal ha assistit al Congrés Constituent del Sindicato de Xornalistas de Galicia (SXG). Dir que un empresari pot exigir als periodistes que treballen per a ell que "s'ajustin i segueixin la línia editorial" que ell estableixi contradiu la jurisprudència del Tribunal Constitucional. En reiterades ocasions el TC ha indicat que un contracte laboral no pot privar el treballador dels drets que la Constitució li reconeix com a ciutadà, entre ells el de la llibertat d'expressió.

Sorprèn que el TSJ madrileny hagi utilitzat com a argument una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans i una altra del Tribunal Constitucional espanyol, que no tenen res a veure amb el cas de Frechoso. El dret a la informació dels periodistes és un deure social i una obligació que tenen amb la ciutadania, i no amb els empresaris, com interpreta el TSJ madrileny. L'executiva federal de la FeSP també ha acordat celebrar el seu primer Congrés ordinari el proper 28 de maig.

27 de febrer de 2005

http://www.sindicat.org/spc/inf/index.php?nid=269&ln=ct

Els treballadors de Telemadrid contra la manipulacio informativa

/ ESP /

Los Comités de Empresa del Ente Público Radio Televisión Madrid, Telemadrid y Onda Madrid, y las Secciones Sindicales de CGT(mayoritaria en el comité de empresa). comisiones y UGT quieren comunicar a la ciudadanía madrileña el rechazo de los Trabajadores de esta empresa a la manipulación informativa que se viene sufriendo en esta casa desde la llegada del actual Director General, Manuel Soriano.

La serie de reportajes titulados "Los cuatro días que cambiaron España" dirigidos por el subdirector de informativos José Antonio Ovies, y en concreto el último capítulo titulado "11M, un año después" emitido ayer a las veintidos horas en Telemadrid han sido el culmen de la tergiversación de la información con fines partidistas.

La intencionalidad del último reportaje es clara: exculpar al anterior gobierno de toda responsabilidad en el tratamiento de la información de los sucesos del 11 M al 14 M y verter las sospechas de que los resultados electorales fueron influenciados intencionadamente por las informaciones emitidas por la SER, con la posible participación de partidos de la izquierda.

Esta situación no es un hecho aislado, se viene repitiendo en los temas y las opiniones de presentadores y contertulios del Alto y Claro y El Debate de Telemadrid, y en todos los Telenetocias de la cadena.

La irresponsabilidad institucional que demuestran los directivos de esta empresa al apostar por vías de comunicación tendenciosas no puede seguir impune. Los Trabajadores de esta empresa no podemos tolerar por más tiempo que los medios públicos se utilicen como correa de transmisión de una sola opción política. El daño a la profesionalidad y credibilidad de esta cadena ya es inmenso, y las posibles reparaciones serán altamente costosas.

Al margen de tendencias políticas y en defensa de la pluralidad y la objetividad informativa que se merecen los ciudadanos de nuestra comunidad, los Trabajadores de esta empresa queremos comunicar a todos los madrileños nuestro rotundo rechazo al sesgo político que sufre toda la información de la Radio y la Televisión Pública madrileña.

Mañana día 16 se realizará una reunión de Redactores para valorar las medidas a tomar.

FIRMADO:

SECCIONES SINDICALES:

CGT UGT CCOO

15/3/2005.

"Mi verdad". Giulana Sgrena

De la prisión al fuego. Habla la periodista italiana liberada por la resistencia iraquí y tiroteada por el ejercito EEUU.

Estoy todavía a oscuras. El viernes fue el día más dramático de mi vida. Había pasado muchos días secuestrada. Había hablado poco antes con mis secuestradores, quienes llevaban días diciendo que me iban a liberar. Vivía horas de espera. Hablaban de cosas de las que sólo después entendí la importancia. Hablaban de problemas “relacionados con los traslados”.

Había aprendido a entender si corrían malos o buenos vientos a través de la actitud de mis dos “centinelas”, los dos personajes que me custodiaban todos los días. Uno en particular, que mostraba atención ante todos mis deseos, estaba increíblemente decidido. Para entender lo que de verdad estaba sucediendo, le pregunté provocadoramente si estaba contento porque me iba o porque me quedaba. Me quedé sorprendida y contenta cuando, era la primera vez que sucedía, me dijo “sólo sé que te irás, pero no sé cuándo”. Como prueba de que algo nuevo estaba sucediendo, en un cierto momento entraron los dos en mi habitación como para confortarme y bromear: “Enhorabuena –me dijeron- te vas para Roma”. Para Roma, lo dijeron tal cual.

Tuve una extraña sensación. Porque esa palabra me evocó inmediatamente la liberación, pero también proyectó dentro de mí un vacío. Entendí que era el momento más difícil de todo el secuestro y que si todo lo que había vivido hasta el momento era “cierto”, ahora se abría un abismo de incertidumbres, a cual más dura. Me cambié de ropa. Ellos volvieron: “Te acompañamos nosotros, no des señales de tu presencia junto a nosotros, que si no, los americanos pueden intervenir”. Era la confirmación que no habría querido oír. Era el momento más feliz, y al mismo tiempo, el más peligroso. Si encontrábamos a alguien, vale decir a algún militar americano, habría un tiroteo, mis secuestradores estaban preparados y responderían. Tenía que tener los ojos cubiertos. Ya me estaba habituando a una momentánea ceguera. Por lo que ocurría fuera, sólo sabía que en Bagdad había llovido. El coche marchaba seguro por una zona de pantanos. Había un chófer más los dos secuestradores de siempre. Inmediatamente oí algo que hubiera preferido no oír. Un helicóptero que sobrevolaba a baja cota justo la zona donde nos habíamos parado. “Estate tranquila, ahora vendrán a buscarte… Dentro de diez minutos te vendrán a buscar”. Habían hablado todo el tiempo en árabe, un poco en francés y mucho en inglés macarrónico. También esta vez hablaban así.

Después se bajaron. Me quedé en esa condición de inmovilidad y ceguera. Tenía los ojos cubiertos con algodón, cubiertos con gafas de sol. Estaba quieta. Pensé… ¿qué hago? ¿Comienzo a contar los segundos que pasan desde este instante hasta el de la nueva situación, la de la libertad? Apenas empecé mentalmente a contar, me llegó una voz amiga a los oídos: “Giuliana, Giuliana, soy Nicola, no te preocupes, he hablado con Gabriele Polo, tranquila, estás libre”.

Me hizo quitarme la “venda” de algodón y las gafas negras. Sentí desahogo, no por lo que estaba ocurriendo y no entendía, sino por las palabras del tal “Nicola”. Hablaba, hablaba, era incontenible, una avalancha de frases amigas, de bromas. Sentí finalmente una consolación casi física, calurosa, que había olvidado hacía tiempo.

El coche continuaba su camino, atravesando un túnel lleno de charcos, y casi dando volantazos para esquivarlos. Nos reímos de manera increíble. Era liberatorio. Dar bandazos en una carretera llena de agua en Bagdad e imaginar sufrir un accidente de coche después de todo lo que había pasado era cosa de no contar. Entonces, Nicola Calipari se sentó a mi lado. El chófer había comunicado dos veces a la embajada y a Italia que nos dirigíamos hacia el aeropuerto, yo sabía que éste estaba supercontrolado por las tropas americanas, falta menos de un kilómetro, me dijeron… cuando… Yo recuerdo sólo fuego. En ese momento, una lluvia de fuego y proyectiles cayó sobre nosotros acallando para siempre las voces divertidas de pocos minutos antes.

El chófer empezó a gritar que éramos italianos, “somos italianos, somos italianos…”. Nicola Calipari se echó sobre mí para protegerme, y, entonces, justo entonces sentí su último respiro, se me moría encima. Debí sentir dolor físico, pero no sabía por qué. Pero un recuerdo fulgurante me asaltó, volvieron inmediatamente a mi cabeza las palabras que me dijeron los secuestradores. Ellos declaraban sentirse totalmente comprometidos para liberarme, pero tenía que estar atenta “porque están los americanos, que no quieren que tú vuelvas”. Entonces, cuando me lo dijeron, juzgué aquellas palabras como superfluas e ideológicas. En aquella hora, para mí, corrían el peligro de adquirir el sabor de la más amarga de las verdades.

El resto aún no puedo contarlo.

Este fue el día más dramático. Pero el mes que viví secuestrada, probablemente ha cambiado para siempre mi existencia. Un mes sola conmigo misma, prisionera de mis más profundas convicciones. Cada hora fue una comprobación despiadada de mi trabajo. A veces me tomaban el pelo, me llegaban a preguntar porqué quería marcharme, me pedían que me quedara. Eran ellos quienes me hacían pensar en esa prioridad que demasiado a menudo dejamos de lado. Hacían hincapié en la familia. “Pide ayuda a tu marido”, decían. Y lo dije ya en el primer vídeo que creo que habéis visto todos. Mi vida ha cambiado. Me lo contaba el ingeniero irakí Ra’ad Ali Abdulaziz de Un ponte per, raptado con las dos Simonas, “mi vida ya no es la misma”, decía. No le entendía. Ahora sé qué quería decir. Porque he sentido toda la dureza de la verdad, lo difícil que es de proponer. Y la fragilidad de quien la busca.

Los primeros días de secuestro no vertí una sola lágrima. Estaba simplemente furiosa. Les decía a la cara a mis secuestradores: “¿Pero cómo me secuestráis a mí, que estoy contra la guerra?”. Llegados a ese punto, ellos abrían un diálogo feroz. “Sí, porque tú vas a hablar con la gente, no secuestraremos nunca a un periodista que está encerrado en el hotel. Además, el hecho de que digas que estás en contra de la guerra, podría ser una cobertura”. Y yo rebatía, casi para provocarles: “Es fácil raptar a una mujer débil como yo, ¿por qué no probáis con los militares americanos?”. Insistía en el hecho de que no podían pedir al gobierno italiano que retirara las tropas, su interlocutor “político” no podía ser el gobierno sino el pueblo italiano que estaba y está contra la guerra.

Ha sido un mes de vaivenes, entre fuertes esperanzas y momentos de gran depresión. Como cuando, era el primer domingo después del viernes del secuestro, en la casa de Bagdad donde estaba secuestrada y sobre la cual descollaba una parabólica, me dejaron ver un telediario de Euronews. Allí vi mi fotografía en una gigantografía colgada en el palacio del Ayuntamiento de Roma. Y me sentí alentada. Sin embargo, después, justo después llegó la reivindicación de la Yihad que anunciaba mi ejecución si Italia no retiraba las tropas. Estaba aterrorizada. Pero inmediatamente me tranquilizaron asegurándome que no eran ellos, tenía que desconfiar de dichos llamamientos, eran “provocadores”. Solía preguntar a uno que, por su cara, parecía el más disponible, aunque, como el otro, tenía aspecto de soldado: “Dime la verdad, me queréis matar”. Y sin embargo, muchas veces, había extrañas ventanas de comunicación precisamente con ellos. “Vente a ver una película en la tele”, me decían, mientras una mujer wahabita, cubierta de pies a cabeza, daba vueltas por la casa y me atendía.

Los secuestradores me han parecido un grupo muy religioso, rezaban continuamente versos del Corán. Pero el viernes, en el momento de mi liberación, el que parecía más religioso de todos, uno que se levantaba a las 5 para rezar, me felicitó increíblemente apretándome fuerte la mano –no es un comportamiento usual para un fundamentalista islámico-, y añadió: “si te comportas bien, te marchas ahora mismo”. Después, un episodio casi divertido. Uno de los dos guardianes vino a verme estupefacto porque la tele mostraba mis retratos colgados en ciudades europeas y hasta en la camiseta de Totti. Él, que se había declarado tifoso de la Roma, estaba desconcertado por el hecho de que su jugador favorito –sí, Totti- hubiese saltado al campo con una camiseta en la que estaba escrito “Liberad a Giuliana”.

He vivido en un enclave en el que ya no me quedaban certezas. Me he encontrado profundamente débil. Me había equivocado en mis certezas. Yo sostenía que había que ir a contar aquella guerra sucia. Y me encontraba en la alternativa de estar en el hotel esperando o de terminar secuestrada por culpa de mi trabajo. “Nosotros no queremos a nadie más”, me decían los secuestradores. Pero yo quería contar el baño de sangre de Faluya a través de las palabras de los prófugos. Y aquella mañana, los propios prófugos o alguno de sus líderes, no me escuchaban. Tenía ante mí la prueba puntual de los análisis sobre la transformación de la sociedad irakí a raíz de la guerra, y ellos me echaban en cara su verdad: “No queremos a nadie, ¿por qué no os quedáis en vuestra casa? ¿para qué puede servirnos esta entrevista?”. El efecto colateral peor, la guerra que mata la comunicación, se me derrumbaba encima. A mí, que he arriesgado todo, desafiando al gobierno italiano, que no quería que los periodistas llegaran a Irak, y a los americanos, que no quieren que nuestro trabajo testimonie en qué se ha convertido el país con la guerra, a pesar de eso que llaman elecciones.

Ahora me pregunto. ¿Es un fracaso este rechazo suyo?

Tomado de "Il Manifesto".
Traducido para Rebelión por Gorka Larrabeiti

La renuncia de Mesa

La renuncia de Carlos Mesa supone una nueva vuelta de tuerca en la eterna crisis boliviana. Mesa dice que se va porque el país es “ingobernable” y acusa directamente a Evo Morales y a Abel Mamani de ser los responsables del caos. Francamente insuperable.

La frustración de Mesa pretende culpabilizar a quienes se rebelan, a quienes luchan por transformar la desgraciada suerte de un país expoliado y sangrado en sus riquezas. La imagen de un Mesa “civilizado” se contrapone a la de unos “salvajes” Morales y Mamani. El hombre contra la bestia, para entendernos.

Sin embargo... Vamos a analizar su discurso de “despedida” (veremos). Basta con extraer algunas de sus frases textuales.

1.- El victimismo: “¿Qué hemos hecho todos para merecer que el país esté totalmente bloqueado en las próximas horas?” (en alusión a los bloqueos anunciados desde El Alto y Cochabamba). Alguien debería explicarle al presidente que los bloqueos son la respuesta de una población cansada de vivir en la miseria y que el verdadero origen de esos bloqueos que tanto le molestan (quizás no pueda ir tomar el té al Country Club, Dios mío!) son las políticas de las transnacionales y de las grandes corporaciones del dinero como el FMI y el Banco Mundial. ¿Por qué no cambiar el enunciado?: “¿Qué hemos hecho todos para merecer que nueve millones de habitantes tengan que vivir en la miseria mientras las riquezas del país se van directamente a Miami o a Suiza?”

2.- La defensa de las transnacionales: “La Ley de Hidrocarburos que plantea el honorable Evo Morales, jefe del MAS, es una ley inviable e imposible (...), es una ley que la Comunidad Internacional no acepta, y que las empresas petroleras van a llevar al arbitraje”. Perdón, señor Mesa, ¿qué comunidad internacional? Porque a mí nadie me ha preguntado. Y si se refiere a lo que opinen individuos como Rodrigo Rato, director del Fondo Monetario Internacional, habría que recordar, una vez más, a qué intereses están sujetos estos tipos y quién les ha elegido. El concepto que tiene el señor Mesa de la “comunidad internacional” causa risa. Suerte que después lo aclara al referirse directamente a las “empresas petroleras”. Ah... Haber empezado por ahí. Ahora lo entiendo. Me está diciendo que empresas como Repsol no van a aceptar pagar más impuestos al gobierno boliviano (Morales sólo pide eso! ni siquiera la expropiación, snif) por enriquecerse a costa del petróleo boliviano. No, si ya sabemos que bobas no son estas empresas... ¡Cómo iban a aceptarlo! Lo que ocurre es que lo que se pone en cuestión es precisamente eso: si el pueblo boliviano puede recuperar la gestión o no de sus recursos naturales. Evidentemente, Mesa opina que no.

3.- El chantaje. “Para que usted maestro, para que usted médico, para que usted trabajador de salud, trabajadora de salud, maestra, médica, reciba a fin de mes su salario, necesitamos el apoyo y el dinero contante y sonante que nos llega desde afuera”. Ah. Claro. Es que los bolivianos, además de salvajes, viven de la caridad occidental. Gracias por aclarárnoslo... Hummm... ¿y qué ocurre cuándo algunos bolivianos plantean recuperar esos recursos que les permitirían generar ingresos propios? Pues que la “comunidad internacional no lo acepta”. Ah... ¿Entonces? ¿Qué nos queda? Pues vivir de la caridad y estarse quietecitos. En su desfachatez el señor Mesa llega a amenazar con retirar el salario a los funcionarios públicos. ¿Qué proporción supone eso para el presupuesto nacional? ¿Cuánta plata se gasta en mantener a un ejército en guerra constante con los cocaleros? ¿Para eso sí hay plata? ¿Y para los maestros, si siguen protestando, no la habrá? Es el colmo.

4.- Declaración de amor a las transnacionales: “Bolivia necesita más que ningún otro país de América Latina la inversión extranjera y la cooperación extranjera, porque no hay un solo país en América Latina más dependiente que Bolivia en lo que hace a la cooperación”. Bueno, bueeenoo... Calma. Cada dos frases el señor Mesa dedica una a recordar a los bolivianos “lo dependientes que son”... De nuevo el pez que se muerde la cola. ¿Y cuándo luchan por liberarse de esa dependencia? ¡Qué malos son!... Habría que explicarle –ya lo sabe, pero no importa- que esas “inversiones” son en realidad operaciones de neocolonialismo organizadas para sangrar a Bolivia de todas sus riquezas y engordar las cuentas bancarias de los miembros de las juntas directivas de esas grandes empresas. ¿No? ¿Qué pasó con las inversiones de los barones del estaño? ¿O es que la calidad de vida de los orureños es hoy espectacular? ¿Dónde está esa riqueza? ¿En Suiza? ¿Alguien cree de verdad que la explotación del gas natural beneficiaría en nada al pueblo boliviano? No me hagan reír. Basta con ver la cara de mi paisano, Antoni Brufau, presidente de Repsol YPF, para darse cuenta de que no va a ser así.

Es cierto que Mesa goza de cierto apoyo entre la población boliviana. Es un hombre que sabe venderse como lo que representa, el “papá bueno y blanco”, pero no hay duda de qué intereses defiende. No para quienes hemos conocido la verdadera alma del pueblo boliviano.

Josep Maria Deop.

Antropólogo y periodista.

Comité de Solidaridad con los Pueblos Indígenas.

7 de marzo de 2005