Blogia
OtroMondo, el blog de dvactivisme

Apunts

Iran. El que interessa és la borsa petrolera de l'Orient Mitjà

"Has Bush forgotten about the Iranian Bourse? Have the Europeans forgot about the Iranian oil that will be delivered to Western Europe via pipeline?"

End of the West’s economic arrogance

Els EUA atacaran Iran en primer lloc per a fer-los avortar el projecte de Borsa Petrolera de l’Orient Mitjà. Planegen, probablement, un bombardeig de càstig cap a múltiples objectius usant d’ Armament Nuclear Tàctic. Un atac d’aquestes característiques seria suficient per finalitzar el projecte de la borsa petrolera. Qui voldria invertir en un pais bombardejat?

El dòlar està perdent força des de l’any 2003 i la borsa iraniana operaria amb moneda europea. Si això passa, el dòlar acabaria d’enfonsar-se definitivament.

Crítica al llibre “Encara no som humans” d'Eudald Carbonell i Salvador Sala

 Ens comenten els autors d’aquest llibre, professors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que encara no som humans, que seguim essent els simis de sempre. Quan vaig adquirir el llibre pensava que em trobaria amb una lectura diferent, amb lliçons d’humanitat i solidaritat, amb propostes per millorar les relacions humanes; però no va ser així.

Tant l’Eudald Carbonell com en Salvador Sala tenen un concepte d’humanització que frega la fantasia i el deliri. Sostenen, per exemple, que la manipulació genètica és un deure moral dels éssers humans per millorar les nostres imperfeccions i canviar la realitat que ens envolta al nostre favor. D’aquesta forma i sense cap dubte, podríem avançar definitivament cap a la nostra implantació planetària i galàctica. També diuen que no ens hem de preocupar per la clonació humana o la manipulació genètica dels aliments que ajudaria a esborrar la fam al món. Una altre de les perles del llibre és l’alliberació de la dona entesa com un problema de reproducció. Segons aquests senyors la dona s’alliberarà quan aconsegueixi una reproducció artificial fora del úter “que alliberarà d’una forma total i definitiva a la dona de l’esclavitut”. No diuen ni una paraula sobre els esquemes socials patriarcals, que són els que realment dificulten l’alliberació del sexe femení.  Increïble. La fita és aconseguir, per tant, un ésser humà perfecte, un ésser tecnològic, un tecno-ésser. Un nadó sortit directament d’un laboratori de genètica, del laboratori del senyor Carbonell.

A vegades no puc evitar comparar aquestes pretensions amb les d’aquells que deien que la raça ària era la superior, i es que les seves teories sobre l’evolució dels éssers humans no són cap novetat, les podem encabir perfectament en el més pur darwinisme radical en el que es va sustentar tot el nazisme. Aquest ésser tecnològic que proposen és la raça superior, la mes forta, la més ben dotada i la que ha superat totes les conductes desviades d’aquells éssers inferiors del regne animal.

Un altre tema estrella del llibre i que es menciona en nombroses ocasions és el de la socialització de la ciència. Segons els autors falta comunicació entre els científics i els ciutadans, és a dir, entre els que tenen el saber i els que no en tenen. I em sorprèn aquesta afirmació perquè es contradiu profundament amb la voluntat dels autors de trencar amb alguns esquemes... Què tal si comencen ells a socialitzar-se? I no parlo de realitzar conferències i exposar el seu punt de vista. La posició que adopten davant del lector és d’una prepotència increïble: Ells són els que saben i nosaltres som els ignorants, els que tenim por de l’avenç científic, etc. La ciència no és la veritat absoluta, sempre s’ha pogut posar en dubte i no és pas un dogma immutable. Què tal si parlem de generalitzar el coneixement i no d’implantar-nos xips amb còpies de l’enciclopèdia britànica? Els coneixements han de fluir d’una forma horitzontal i deixar que el ciutadà sigui el protagonista i no un espectador que accepti tot el que digui la deessa ciència. Que el ciutadà decideixi amb criteri i ètica, que no siguin les persones com el senyor Carbonell, que a moltes entrevistes ha dit que no hi entenia de moral[1], les que diguin el que és bo per nosaltres o no.

I jo em pregunto perquè el model d’humà que es proposa en aquest llibre ha de ser el definitiu. Suposo que en Carbonell i el seu col·lega obliden amb freqüència que les persones som éssers socials que ens relacionem, que tenim una cultura pròpia, un llenguatge, que som capaços de desenvolupar un llenguatge propi o crear obres d’art. No m’agrada aquest ésser genèticament modificat i amb un port USB inserit en el cervell, és un panorama gris i desolador. És trist. Jo no necessito marxar a la Lluna ni conquerir planetes, m’interessa més tocar de peus a terra i buscar solucions als problemes que creen els quatre simis que porten el món cap a la destrucció; aquests si que no són humans! Ara no ens hem de deixar portar per la dictadura dels tecnòcrates de torn, molts n’estem tips d’escoltar que és el que és bo per nosaltres. Hem d’aprendre a viure amb els defectes que tenim, hem d’estimar al que és diferent a nosaltres i cuidar a les persones que més ho necessiten. Senyors Carbonell i Sala, fa molts anys que l’ésser humà vol viure en llibertat però ha estat reprimit constantment... no és un problema de tècnica sinó de conducta.

 


 

[1] LUIS ANGEL FERNÁNDEZ HERMANA. Entrevista con Eudald Carbonell, antropólogo y director del programa Atapuerca. [en línia]. Barcelona. Revista En.Red.Ando. 2001. http://lafh.info/articleViewPage.php?art_ID=536 [Data de consulta:17/01/2006]

"La boca social": Assaig sobre els mitjans de comunicació comunitaris

Los medios de comunicacion comunitaria: "la boca social"

Crear nous espais en l'àmbit de la comunicació és una necessitat arreu del món. Mica en mica anem veient com sorgeixen iniciatives a tot el planeta per crear un sistema diferent de mitjans,lluny dels mass media, que pugui obrir-se a la gent i donar veu a tothom. En un post anterior comentàvem la nova creació de la televisió dels moviments socials, impulsada per l'Assemblea de Comunicació Social de Barcelona i que incorpora aquesta filosofia.

Us convido a que llegiu aquest assaig publicat a Sipaz.net (Sistema de Comunicación para la Paz) que tracta sobre els mitjans de comunicació comunitaris com a eina per a les classes populars a l’Amèrica Llatina.

Us el podeu descarregar d'aquí

Eines de comunicació per als moviments socials

Eines de comunicació per als moviments socials

Els mitjans de comunicació tradicionals mai han acollit amb bons ulls les propostes i les opinions dels moviments socials barcelonins crítics amb el sistema o amb les injustícies socials. Aquest fet provoca que col·lectius i grups de persones estiguin demanant actualment la posada en marxa d’un tercer sector audiovisual i busquin una sortida creant els seus propis canals comunicatius com per exemple Indymedia en el cas d’Internet, Radio Contrabanda o Okupem les Ones, una futura televisió pels moviments socials.