Blogia
OtroMondo, el blog de dvactivisme

Opinió

Iran en el punt de mira. Últimes informacions

 19/01/2006

Més articles que mostren un punt de vista diferent

Avui a Rebelión ha sortit publicat un article de Txeke Redondo sobre les amenaces, la hipocresia i les mentides cap a Iran que s’estan portant a terme últimament. L’autor de l’article comenta que no està gens clara una actuació militar cap al país:

"Mientras que algunas fuentes señalan la posibilidad de que o bien Estados Unidos o incluso el propio Israel dirijan un ataque militar contra Irán, la realidad hace predecir importantes obstáculos de cara a desarrollar la vía armamentística."

(...) 

"Tampoco está nada claro que en estos momentos el estado de Israel apueste claramente por un nuevo frente militar."

D’altre banda, a la mateixa web de Rebelión es tradueix l’article "Las bombas de marzo" publicat a CounterPunch i que ens mostra una visió diferent, semblant a l’article que vaig publicar fa uns dies al blog.

"Irán será atacado sin excusa y sin autorización del congreso o de la ONU, invocando la autoridad ejecutiva la persecución de la guerra contra el terror por “todos los medios necesarios y apropiados”.

La determinación de atacar Irán nace hace más de una década, con los ahora famosos documentos políticos (PNAC) que apoyan la idea de integrar recursos iraníes al sistema global y de paso eliminar adversarios potenciales de Israel en la región. La primera fase pretendía quitar los colmillos al régimen y dejarlo vulnerable a futuras invasiones o cambios de regímenes."

D’altre banda us enllaço un mapa que situa els recursos energètics de l’Iran, les petroquímiques, les refineries i els complexos industrials més importants. En cas d’atac, estaria bé visualitzar el mapa i observar si s’ha realitzat en alguna zona estratègica.

Com acabarà la cosa? Que cadascú tregui les seves conclusions...

-----------------------------

15/01/2006

El mateix guió, les mateixes mentides

Primer van atacar a l’Irak i ara li toca a Iran. El guió es repeteix una vegada més però amb un petit matís: si abans l’excusa eren les armes de destrucció massiva ara és la de les armes nuclears. Fa mesos que els mitjans de comunicació tradicionals ens mostren un Iran que amenaça i que està disposat a fabricar la bomba atòmica, un dimoni que odia als occidentals i als israelians posant en perill l’estabilitat de les potències occidentals. Però, realment aquest país suposa una amenaça mundial? Té la capacitat de borrar del mapa a Israel i provocar una guerra atòmica?

Desmitificant l’amenaça nuclear

L’Iran actualment no té ni la capacitat ni els recursos per construir una bomba atòmica. Segons l’informe "El programa d’Armes Estratègiques d’Iran, una Avaluació Puntual” de l’Institut Internacional d’Estudis Estratègics d’Anglaterra , el país tardaria entre 10 i 15 anys en produir armament nuclear. D’altre banda el cap de l’Estat Major de les Forces Armades israelianes, Daniel Halutz, va negar categòricament el passat 14 de desembre al diari Haaretz que l’Iran representi una amenaça nuclear immediata per a Israel i molt menys per als Estats Units. A més, va afirmar que al país li portaria molt de temps produir la bomba.
A més no sembla que hi hagi indicis que el govern vulgui portar a terme un programa d’aquestes característiques. Mohammed el Baradei, director de la Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) que fa molts anys que inspecciona a l’Iran, va assenyalar el passat 21 de febrer de 2005 en una entrevista al diari alemany Der Spieguel que no s’havien trobat probes.

L’Iran, ric en petroli

Després de l’Aràbia Saudita, l’Iran és propietària de les segones reserves de petroli més grans del món i forma part de l’el·lipsi energètica que rodeja el mar Caspi. Aquest espai conté el 70% de les reserves d’hidrocarburs. La possessió de tants recursos energètics converteix a l’Iran en un actor vital per a la supervivència i el benestar de les economies occidentals.

No és casualitat tampoc que durant l’any 2005 alguns dels països que formen part d’aquesta gran el·lipsi hagin patit canvis de règims favorables als interessos occidentals (Geòrgia o Ucrania) ni que els noms de Turkeminstan, Uzbekistan o Kazakhstan, a part dels famosos Iraq o Afganistan, s’hagin tornat familiars gràcies a la gran quantitat de notícies que els mitjans de comunicació ens han ofert des d’aquelles regions.

L’Iran ha volgut evitar les armes

El govern iranià ho ha provat tot per evitar un atac. L’any 2003 va suspendre el seu programa nuclear i a canvi va demanar als EUA que afirmés públicament que no realitzaria cap atac (encara s’està esperant una resposta) , després va creure que podria crear un front amb la Unió Europea (UE) però les negociacions han fracassat,  també va pensar que podria crear un front amb la Xina, Rússia i els països no alineats encapçalats per la India, però Rússia i Xina no volen entrar amb un conflicte amb els EUA per l’Irán, compartirien els beneficis en tot cas. L’India, a més, per primera vegada va deixar de ser un país no alineat per votar amb els EUA contra Iran a l’últim consell de l’Energia Atòmica.

Atac imminent

Actualment la població iraniana s’està preparant per un atac nuclear per part d’Israel o dels Estats Units. Tal i com s’explica en un article aparegut a Rebelión el passat 30 de desembre “quan es va preguntar al Cap de l’Estat Major israelipa, Daniel Halutz, fins on estava disposat a arribar Israel per aturar el programa d’energia nuclear a l’Iran va respondre: ‘dos mil quilòmetres’, la distància d’un atac aeri (Financial Times, 12 de desembre de 2005)“. A més es diu que “Ariel Sharon ha ordenat a les seves forces armades preparar atacs aeris amb urani enriquit sobre algunes zones d’Iran (Times, Londres, 11 de desembre de 2005)” cap a finals de març. 

Segons un article de Michel Chossudovsky publicat a Global Research el passat 3 de gener de 2006, s’utilitzarien, segons els comandaments nordamericans,  armes nuclears “segures per als civils” perquè l’explosió es produiria subterràniament i també s’informa que questes bombes “poden tenir una capacitat explosiva de fins a 1 terç de la de la bomba d’Hiroshima”.

Una última reflexió

Si l’Iran tingués armes nuclears no hi hauria cap amenaça ni intervenció, un clar exemple és Corea del Nord que té armes nuclears i per aquest motiu els EUA no l’ataquen. Però Iran no és Corea del Nord i hi ha molts interessos des del punt de vista estratègic de gas i petroli. Una vegada més les potències occidentals robaran els recursos energètics a un altre país, tal i com han fet a l’Afganistan o a l’Irak. El pitjor de tot, però, es que els ciutadans ensopeguem repetidament amb la mateixa pedra i ens creguem el mateix guió i les mateixes mentides de sempre. Tornarem a sortir a dir “no a la guerra” o aquesta vegada ens vendran la moto? 
  

Batalla sobre les patents de programari a la Unió Europea

Batalla sobre les patents de programari a la Unió Europea

El futur del programari es decidirà properament al Parlament Europeu. L’any 2004, aquest organisme va rebutjar clarament les patents de programari, però el mes de maig el Consell de Ministres va canviar d’idea i va acceptar la proposta. No obstant això, Espanya va invertir el vot i no hi va donar suport. El nostre país ha estat l’únic que s’ha oposat a aquesta polèmica proposta que permetrà patentar programes informàtics de la mateixa manera que avui es protegeixen altres invents. Aquesta nova directiva haurà de passar encara una segona votació en el Parlament Europeu i compta amb el suport de les grans companyies informàtiques i el rebuig dels defensors del programari lliure.


Una patent és l’explotació en exclusiva d’un invent durant un determinat període d’anys com a recompensa per la inversió necessària per a desenvolupar-lo. Si s’aprova aquesta directiva, el negoci de les oficines de patents funcionarà molt bé, però qualsevol empresa informàtica que es dediqui a produir nou software haurà de revisar el codi dels programes per evitar topar-se amb les patents informàtiques que ja estan presentades. El dissenyador del software haurà de decidir si vol pagar-les o retirar-les, perquè si ho fa il·legalment pot trobar-se amb molts problemes. Però les conseqüències per al software lliure encara poden ser pitjors.


La Unió Europea justifica aquesta iniciativa com un intent per harmonitzar les lleis dels diferents països que tracten el tema de les patents: “The proposed Directive would harmonise the way in which national patent laws deal with inventions using software. Such inventions can already be patented by applying to either the European Patent Office (EPO) or the national patent offices of the Member States, but the detailed conditions for patentability may vary. A significant barrier to trade in patented products within the Internal Market exists as long as certain inventions can be protected by patent in some Member States but not others.“ Aquesta directiva ha estat consensuada per les 29 asociaciones membres de l’EICTA, que inclou més de 10.000 empreses europees de sistemes d’informació.


A favor d’aquest posicionament, hi ha empresaris com en Joaquín Oliveras, director de l’Associació Espanyola d’Empreses de Tecnologies de la Informació (Sedisi), una entitat que agrupa a 170 empreses de tota Espanya i a uns 40.000 treballadors. Ell argumenta que "el software ha de ser patentable, perquè és el que desitja la indústria" i afegeix que sense una protecció legal “no hi hauria investigació”.
 

D’altre banda, hi ha detractors com Jesús González Barahona, professor de la Universidad Rey Juan Carlos i membre d’Hispalinux que afirmava en una entrevista l’any 2002 que “hi ha diversos motius pels quals les empreses del sector poden tenir més desavantatges que avantatges amb aquest canvi de legislació. D’una banda, els programes d’ordinador ja estan protegits per la legislació de propietat intel·lectual. Per tant, els amos de drets de programes poden veure’s directament perjudicats si aquests programes usen tècniques patentades, fins i tot si es van desenvolupar sense coneixement de l’existència de la patent. Així, si l’àmbit de les patents s’estén al programari, les empreses d’informàtica haurien de dedicar una part no menyspreable dels recursos que dediquen a I+D+I a costos legals. En general, aquests i altres efectes seran molt més preocupants per a les PIMES productores de programari, i de forma molt especial si són molt innovadores, ja que això les exposarà més a demandes per una suposada infracció d’una patent. “
 

Una vegada més els grans guanyaran als més petits. Qui tingui diners podrà fer tot el software que vulgui sense preocupar-se gaire i les petites i mitjanes empreses sortiran molt perjudicades. D’altre banda, el software lliure es pot veure greument afectat i els seus creadors poden acabar perseguits per la justícia com si fossin criminals. S’haurà de veure com acaba tot el procés.
Enllaços als corresponents llocs d’on s’han extret les opinions:
  • Oficina Europea de Patents de Software (EPO):
  • Justificació per part de la Unió Europea:
  • EICTA:
  • Diari El Mundo. Los partidarios del software libre aseguran que las patentes perjudican a todos. 07/11/2003
  • Universidad de Buenos Aires. Entrevista a Jesús González Barahona. 31/12/2002.

http://www.dpi.bioetica.org/softnotas1.htm

Copyleft: Capgirant al copyright



El Copyleft , és l’antagonia del Copyright. És alguna cosa més que el símbol de C invertida que el caracteritza, és un ideari i un moviment que canvia les regles del joc sobre la propietat intel·lectual i els drets d’autor. Aporta noves possibilitats per compartir software, llibres, música o audiovisuals conservant sempre la llibertat i evitant patents; també dona l’oportunitat de millorar creacions o fer obres derivades.

El terme de Copyleft va neixer del món del software lliure però, com he explicat més amunt, es va anat extenent a altres "sectors". El naixement de CreativeCommons ha permès que autors de música, video, imatges o textos, puguin compartir lliurement les seves obres amb la resta de cibernautes i, si es vol, registrar la teva obra amb les llicències del Creative Commons. Segons ells, “Amb una llicència de Creative Commons manteniu els vostres drets sobre l’obra , però permeteu que es pugui copiar i distribuir , sempre que en sigueu reconegut com l’autor -- i només sota les condicions que especifiqueu aquí. Si voleu oferir la vostra obra sense condicions, escolliu l’opció de domini públic ”.

En la meva opinió, la música lliure i sense cànons o copyrights encara està en panyals. Tot just acabem de començar un camí força interessant... algún dia serem fans d’algun grup de música que només estigui a Internet? Anirem als seus concerts com fem amb qualsevol altre grup? La diferència es que els podrem escoltar sense cap por, còpiar i distribuir la seva obra. I no creieu que està força bé no pagar un duro per posar música als nostres vídeos, per exemple?

Crec que s’han de buscar noves formes de finançament i de rel·lació. I es que la propietat intel·lectual és una gran contradicció. Ja ens ho diuen els amics de CompartirEsBueno.org:

"El concepto de propiedad intelectual no tiene ningún sentido. Los bienes intelectuales no pueden estar sujetos a propiedad porque: a) no están limitados por naturaleza (de hecho su naturaleza es reproducirse máximamente), b) cuesta lo mismo producirlos para uno que para todos (se multiplican sin coste gracias a las nuevas tecnologías) y c) el que lo disfrute una persona no impide ni disminuye que lo disfruten las demás (de hecho cuanto más lo disfruten los demás mayor valor adquiere al devenir culturalmente más relevante). La cultura sólo existe como compartida. Compartir es bueno."

Per acabar, publico una serie d’enllaços que us poden ser d’utilitat per si voleu fer servir recursos totalment lliures a la xarxa:

I bé, si voleu més info o enllaços, aneu a la web de Creative Commons http://www.creativecommons.org



Els problemes econòmics i la tecnofòbia configuren l’escletxa digital espanyola

Tot i que cada cop hi ha més persones pujades al carro de la xarxa, a Espanya només un 37% dels ciutadans estem connectats. Segons un estudi de la Fundació BBVA La majoria som homes (el 55%) , joves (menors de 36 anys), amb un nivell econòmic mig o alt i amb estudis iguals o superiors al batxillerat. Al nostre territori també existeix l’anomenada “escletxa digital” i pot ser causada tant per motius econòmics com per motius cognitius o generacionals.


Al nostre país hi ha qui no té prou diners per pagar una línia d’Internet; són els segments de la població amb major poder adquisitiu els que es poden permetre tenir accés a les tecnologies de la informació i, per tant, els que tenen més possibilitats d’adquirir més informació. Això té conseqüències socials molt greus, perquè “quan en un sistema social hi penetren els mitjans d’informació, els segments de població amb l’estatus socioeconòmic més alt tendeixen a adquirir la informació d’una forma més ràpida que els estrats de nivell social i econòmic més baix. El desnivell de coneixement entre aquests dos sectors tendeix a augmentar en comptes de disminuir” [1]. Som afortunats de tenir una eina molt potent entre les mans que ens dona accés al coneixement, a una nova forma de comunicar-nos i d’organitzar-nos socialment.


Però tot i que molts ens podem pagar el bitllet per pujar al tren d’alta velocitat anomenat Societat de la Informació d’altres no son capaços ni de pujar-hi, sobretot la gent gran. Massa velocitat. Argumenten que no els és imprescindible per a la seva vida diària i que no el troben necessari. Segons un article publicat a El País el 21 d’octubre de 2005 i basat amb l’estudi del BBVA abans esmentat, “només un 2,5% de la població major de 51 anys creu que hi ha la possibilitat de que algun dia comenci a navegar per la xarxa”. I es que les tecnologies han evolucionat tant que els qui no han pogut enganxar-se fa un temps ara desisteixen. Tenen tecnofòbia. Només cal que anem a algun banc o caixa i mirar a la cua “manual” i al caixer automàtic, quants avis s’atreveixen a enfrontar-se amb la màquina? Pocs. Cada vegada més tot es fa per Internet... tràmits, pagaments, comunicacions, etc. i els més grans queden enrera. S’han convertit en analfabets digitals.


Hi ha, però, solucions pels que si que volen saber de que va tot això d’Internet. D’un temps ençà han aparegut cursos d’iniciació a Internet per a la gent gran a ateneus i centres cívics. A més, hi ha comunitats autònomes com la d’Extremadura, que proporcionen plans d’alfabetització digitals i creen pàgines webs per aprendre a navegar.  Durant el Dia d’Internet, que es va celebrar el dia 25 d’octubre, també s’han portat a terme activitats per disminuir l’escletxa digital.


Queda molt per fer i avançar. Haurem d’esperar a la cimera sobre la Societat de la Informació que la Unesco vol celebrar a Tuníssia el mes de novembre per saber quines altres solucions volen aportar els governs per acabar amb aquesta problema.



[1] Wolf, Mauro, Los efectos sociales de los media, (Buenos Aires), Paidós, 1994, pàg.78

 

Okupació i mitjans de comunicació

Informe sobre el tractament del moviment okupa per part de la premsa

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de moltes notícies que giren al voltant del moviment okupa, però pocs periodistes des de l'àmbit de la premsa tradicional, han tractat en profunditat aquesta temàtica.

Amb aquest treball, des d'un punt de vista crític però a la vegada constructiu, pretenc analitzar el tractament que fa la premsa sobre aquest fenomen social. Primer de tot, definint sociològicament la okupació per poder tenir una visió més àmplia de les reflexions i conceptes que exposaré a continuació. Posteriorment, analitzant diferents articles apareguts en vàries publicacions de la premsa escrita i altres mitjans no oficials, que fan referència a aconteixements que impliquen als squatters.

En una societat tant complexa i diversificada, és difícil conèixer i entendre tots i
els fenòmens sociològics, i, des del meu punt de vista, els mitjans de comunicació de masses compleixen molt bé les regles del joc que imposa el sistema social dominant per a que això no es produeixi.

Aquesta falta de transparència en la informació, jo l'anomeno “crisi del per què”.
En les redaccions dels diaris, sovint aquesta pregunta s’oblida, i si es formula, ocupa un espai molt petit en la notícia
I aquest treball, d'altra banda, em brindarà la possibilitat de trobar algunes respostes sobre un moviment que s'està produint en moltes ciutats de tot el món i que trobo molt interessant.

Usaré sovint “La Vanguardia”, el diari “El País” i “El Mundo” com a mitjans de referència local, per extreure notícies i articles sobre l'okupació a Barcelona i a la resta de l’Estat. D’altra banda, no descartaré exposar exemples d’altres mitjans de comunicació per explicar algun tema molt concret.

Per últim, també he optat per buscar referències a mitjans de contrainformació, els quals, em permetran ampliar el prisma dels fets i successos que impliquen al moviment.

Ha de quedar clar, però, que aquesta és la meva interpretació de la realitat i que per tant no em considero portador de la veritat absoluta, de totes maneres espero que serveixi com a instrument d'anàlisi i observació de l'actuació dels media al voltant de moviments socials.

Espero que us sigui d'utilitat, una abraçada.

PD: Aquest informe el podeu difondre si ho creieu necessari, sempre i quan no es faci cap tipus de negoci amb ell i respecteu l'autoria del text!

Descarregueu-vos l'informe complet

Okupació i mitjans de comunicació

Informe sobre el tractament del moviment okupa per part de la premsa

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de moltes notícies que giren al voltant del moviment okupa, però pocs periodistes des de l'àmbit de la premsa tradicional, han tractat en profunditat aquesta temàtica.

Amb aquest treball, des d'un punt de vista crític però a la vegada constructiu, pretenc analitzar el tractament que fa la premsa sobre aquest fenomen social. Primer de tot, definint sociològicament la okupació per poder tenir una visió més àmplia de les reflexions i conceptes que exposaré a continuació. Posteriorment, analitzant diferents articles apareguts en vàries publicacions de la premsa escrita i altres mitjans no oficials, que fan referència a aconteixements que impliquen als squatters.

En una societat tant complexa i diversificada, és difícil conèixer i entendre tots i
els fenòmens sociològics, i, des del meu punt de vista, els mitjans de comunicació de masses compleixen molt bé les regles del joc que imposa el sistema social dominant per a que això no es produeixi.

Aquesta falta de transparència en la informació, jo l'anomeno “crisi del per què”.
En les redaccions dels diaris, sovint aquesta pregunta s’oblida, i si es formula, ocupa un espai molt petit en la notícia
I aquest treball, d'altra banda, em brindarà la possibilitat de trobar algunes respostes sobre un moviment que s'està produint en moltes ciutats de tot el món i que trobo molt interessant.

Usaré sovint “La Vanguardia”, el diari “El País” i “El Mundo” com a mitjans de referència local, per extreure notícies i articles sobre l'okupació a Barcelona i a la resta de l’Estat. D’altra banda, no descartaré exposar exemples d’altres mitjans de comunicació per explicar algun tema molt concret.

Per últim, també he optat per buscar referències a mitjans de contrainformació, els quals, em permetran ampliar el prisma dels fets i successos que impliquen al moviment.

Ha de quedar clar, però, que aquesta és la meva interpretació de la realitat i que per tant no em considero portador de la veritat absoluta, de totes maneres espero que serveixi com a instrument d'anàlisi i observació de l'actuació dels media al voltant de moviments socials.

Espero que us sigui d'utilitat, una abraçada.

PD: Aquest informe el podeu difondre si ho creieu necessari, sempre i quan no es faci cap tipus de negoci amb ell i respecteu l'autoria del text!

Descarregueu-vos l'informe complet

Guerra de paraules contra la immigració

Guerra de paraules contra la immigració Fa anys que els immigrants del sud busquen refugi a les nostres terres. Alguns, ajudats per màfies, creuen el mar en barcasses plenes de forats i poc estables. D'altres, s'apropen a la gran tanca metàl•lica que separa Melilla del Marroc amb una escala de fusta artesana i precària. Tots volen arribar a Europa com sigui, abandonant el seu país i la seva família. Des de fa mesos, però, els mitjans de comunicació estan començant a utilitzar un llenguatge bèl•lic per descriure aquest moviment migratori. Si abans el vocabulari que s'utilitzava era propi de la burocràcia i de la legalitat (il•legal, sense papers), avui dia és propi d'un estat en guerra (intercepció, assalt). Si anem a Google News i escrivim a la casella del buscador "Asalto inmigrantes" ens apareixeran 685 resultats; si bé escrivim "interceptan inmigrantes", ens apareixeran 89 titulars.

A conseqüència de tot això, he decidit buscar al diccionari la definició de les paraules "interceptar" i "assaltar".

Segons el diccionari de la pàgina web diccionarios.com, "interceptar" vol dir: "Detener una cosa o apoderarse de ella antes de que llegue a su destino: interceptar un misil; interceptar un mensaje del enemigo; el presidente dio la orden de interceptar un convoy de buques de guerra soviéticos antes de su llegada a la isla."

Només cal veure que interceptar és ben propi d'un llenguatge militar... Per tant, que tal si hi afegim una nova definició a la paraula en qüestió? Podria ser aquesta: "El gobierno dio la orden de interceptar a todos los cacharros flotantes con inmigrantes ilegales y peligrosos antes de llegar a la costa".

Quant a la paraula "assaltar", segons aquest diccionari significa: "Atacar por sorpresa una plaza, una fortaleza u otro lugar para apoderarse de él: en la carretera de Valldemossa a Deiá encontrará una atalaya levantada en el siglo xiv para avistar las incursiones de los berberiscos, siempre dispuestos a asaltar las costas mallorquinas; vikingos o normandos asaltaron las costas europeas y arrasaron las ciudades y los campos del interior."

Bé, i que tal si hi afegim: "en Melilla encontrará una preciosa valla metálica levantada hace unos cuantos años para evitar las incursiones de los magrebíes, siempre dispuestos a asaltar las tierras de la patria española; los cristianos lucharon hace unos siglos en España para evitar que se arrasaran las ciudades y los campos del interior".

Encara que no faci falta, diré que trobo desproporcionat l'abús i mal ús del llenguatge per part dels mitjans de comunicació espanyols per fer front a aquesta problemàtica. Qui deu estar propagant aquest llenguatge bèl•lic? Mimetisme o intenció?

Canviant de tema però sense deixar de banda el tema del llenguatge, voldria afegir el cas del brasiler Menezes assassinat per la policia de Londres. Sembla ser, però, que els mitjans no comparteixen el meu vocabulari... sí, he dit assassinat, però aquesta paraula no es pot escriure en un mitjà de comunicació. Haurem de dir: Mort. Sí, Menezes va se mort per la policia, no assassinat. Evidentment una paraula té una connotació més agressiva que l'altre i la policia mai pot ser dolenta! Quan es parla sobre el cas Menezes, només la família i algun mitjà de contrainformació pronuncia la paraula "assassinat". Els mitjans de comunicació tradicionals prefereixen la definició de "mort per error".

Torturas en España

-Javier Ortiz
Apuntes del Natural-

Se ha montado un gran escándalo por la muerte de un ciudadano de Roquetas de Mar (Almería) en el cuartel de la Guardia Civil de la localidad. El informe forense ha desbaratado el intento de presentar el fallecimiento de Juan Martínez Galdeano como el resultado de un «paro cardíaco». Nadie niega que el hombre sufrió un paro cardíaco –no hay muerte que no apareje tal circunstancia–, pero la cuestión es por qué se le detuvo el corazón. La autopsia ha revelado que Juan Martínez recibió de una monumental paliza.

Las informaciones y las denuncias más comunes se centran en el carácter violento del teniente de la Guardia Civil de Roquetas, al que se identifica como Juan Manuel R. Algunas denuncias amplían el círculo de responsables, ante la evidencia de que una sola persona no pudo infligir a Martínez Galdeano todas las sevicias que relata el informe forense. Sin embargo, hasta el examen más superficial de lo ocurrido obliga a concluir que las complicidades van bastante más lejos. No fueron el teniente R. y sus compañeros, sino la Comandancia de la Guardia Civil de Almería, la que quiso echar tierra sobre el asunto elaborando un informe en el que se daba una versión desvergonzada de los hechos, según la cual los agentes de la Guardia Civil se habían limitado a tomar medidas cautelares para evitar que Martínez Galdeano se autolesionara o les lesionara a ellos, tras de lo cual el detenido, víctima de un terrible acceso de furia, había sufrido un ataque al corazón.

Debe prestarse igual atención al hecho, ahora conocido, de que unos u otros miembros de la dotación de la Guardia Civil de Roquetas, y en especial el teniente R., habían sido denunciados de manera reiterada por malos tratos ante la autoridad judicial, sin que en ningún caso esas denuncias hubieran sido admitidas a trámite. Hay buenas razones para reclamar que también la autoridad judicial de Roquetas sea investigada.

De todos modos, la singularidad mayor de los sucesos de Roquetas no estriba en lo que se ha sabido, sino en el hecho de que se haya sabido y el Ministerio del Interior haya tomado cartas en el asunto. Porque lo más frecuente en España ante las denuncias de torturas es el silencio oficial y el archivo judicial de las actuaciones. Hay casos en los que resulta directamente imposible explicar las lesiones de los detenidos –o el hecho de que hayan aceptado autoinculparse de crímenes de los que luego se ha demostrado que eran inocentes– que no se han traducido en ningún sumario, ni en ningún expediente disciplinario, ni en nada. El español debe de ser de los pocos Estados europeos que no sólo ha amnistiado a agentes policiales condenados en firme por torturas –porque alguna condena sí ha llegado a sustanciarse–, sino que a continuación los ha condecorado. Año tras año, los informes de Amnistía Internacional relatan denuncias de tortura que sus enviados han investigado y considerado creíbles, que no han merecido la más mínima atención de las autoridades. De ninguna: ni de las políticas ni de las judiciales. Tanto AI como los organismos especializados de la ONU ha hecho llegar a los gobiernos españoles sucesivas sugerencias sobre medidas que deberían adoptarse para impedir que se produzcan torturas en comisarías y cuartelillos, y hoy es el día que siguen sin ser atendidas.

No pretendo que todos los guardias civiles sean torturadores, ni mucho menos. Lo que digo es que aquellos que lo son no tienen mayores dificultades para serlo. Y que si siéndolo obtienen resultados, hasta los premian y los ascienden.

Javier Ortiz

Incoherencias sobre el 7J

Hoy es 2 de agosto de 2005 y hace casi un mes que unas cuantas bombas explotaron en el metro de Londres y en un bus. Hace unos cuantos meses que explotaron algunas mas en los trenes de cercanías de Madrid, y unos años ya del conocido 11S. Desde que dos aviones se estrellaron en dos torres igualitas, dos y dos son cinco, te pongas como te pongas. Quien ha leído 1984 de George Orwell sabe de lo que estoy hablando.

Nunca quise escribir un blog como este, pero ahora me veo forzado a hacerlo. ¿Vivimos en una época con un pensamiento cada vez más único? Algo me dice que sí. Cuando lea Pensamiento crítico vs. Pensamiento único de Le Monde Diplomatique supongo que ordenaré mejor mis ideas.

Volviendo al tema de los atentados, mas concretamente el de Londres, no me creo nada de lo que me están contando. En todas estas últimas movidas hay cosas que me cuentan y no me cuadran (dos y dos son cinco). Voy a empezar a poner ejemplos: Unas horas más tarde de las explosiones, el director de Visor Consultant, Peter Power (un ex oficial de la Scotland Yard), aparecía perplejo ante los medios de comunicación porque su empresa había sido contratada por el gobierno inglés para llevar a cabo un simulacro de atentado el mismo día, en las mismas estaciones de metro y en la misma hora. Ante la cámara dijo que lo que era ficticio se convirtió en real, y soltó una risa un poco nerviosa. En este enlace de ITV News podéis ver el video de la entrevista. Visor Consultants es una empresa especializada en gestionar operaciones de crisis. Peter Power también habló en BBC5. Aquí­ podéis escuchar el audio en mp3. Vosotros decidiréis si esto es pura casualidad... personalmente pienso que nos mienten con la versión oficial. ¿Por qué no hemos vuelto a oír nada más sobre estos simulacros?

Sigo con el tema de los detenidos y de los chavales que murieron con una mochila adosada a sus espaldas llena de explosivos. Me fijo en una foto sacada del circuito cerrado de TV del metro donde salían estos chicos, los que culpan de las bombas y ví algo raro: ¡Se estaban riendo! Que cachondeo, ¿no? Vamos a poner unas bombitas por aquí y me parto de la risa... hay quien me ha dicho que esta gente está sonada y que ríen porque irán a un paraíso lleno de tías buenas. Yo mas bien pienso que reían porque se vieron partícipes del jueguecito del simulacro. La abogada del último detenido en Roma afirmaba en el canal de noticias europeo Euronews que su cliente " pensaba que el explosivo que llevaba no era peligroso, alguien le dijo que no habría víctimas". Uno de los supuestos suicidas acababa de casarse, el otro tenia un bebé de corta edad y esperaba el segundo. Otro trabajaba en un colegio con niños con discapacidades y sus familiares dicen que ni siquiera eran particularmente religiosos. ¿Os parece que es este el perfil de un terrorista suicida? La gente me contesta que "pueden tener vidas totalmente paralelas...", yo no lo creo. Normalmente los que se suicidan con una bomba adosada se convierten en mártires, se difunde su nombre, se cuelgan fotos y los tratan de héroes, y aquí hay mucha gente que dice ser inocente. Algo ocurre.

Y rollo resumen... otras cosas que no cuadran:

- La cámara del autobús (que hubiera grabado al supuesto "terrorista suicida") que exploto "no funcionaba", lo cual es de sospechar, porque se revisan 2 veces por semana y justo unos días antes ese autobús había sido revisado, pero curiosamente no era la persona que normalmente lo hacia, sino otro operario al que nunca habían visto (esto lo cuenta un empleado de la empresa de autobuses)y que estuvo 20 horas "arreglando" el autobús. Por supuesto a este hombre no le han vuelto a ver... Que hizo en el autobús durante tanto tiempo?

- El autobús que exploto fue el único que fue desviado de su ruta, el resto de autobuses siguieron su ruta normal.

- Los supuestos terroristas suicidas aparcaron sus coches en el parking y pagaron el ticket de aparcamiento. Después cogieron un billete de ida y vuelta en el tren... ¿Para que, si no pensaban volver?

Ya iré escribiendo...ahora mi barriga me hace runrún y me pide macarrones.

El Príncep Albert de Mónaco fot la pota fins al fons

El Príncep Albert de Mónaco fot la pota fins al fons Coneixen la frase feta "Tierra, trágame" doncs jo penso que el Príncep Albert de Mónaco si que la coneix, o com a mínim l'equivalent en la seva llengua perquè a hores d'ara es pot dir que la pregunta que va dirigir cap als representants de la candidatura Olímpica de Madrid sobre la seguretat i el perill d'atemptats durant els jocs si aquests finalment se celebraven a Madrid, tenint en compte les circumstàncies, podriem dir que ha estat un autèntic fracàs i que l'intent de desacreditar l'Estat Español per aquesta banda li ha costat car, parlant clar...li ha sortit el tret per la culata, lamentablement, però no em negaràn que la situació és tragicòmica.

El correu del Palau de Mónaco està pràcticament saturat. El motiu, el malestar de moltes persones que estan escribint correus electrònics a les autoritats monegasques expresant la seva indignació per la pregunta que va formular el Príncep Albert a Singapur. El màxim representant monegasc va incomodar greument als representants de la candidatura madrilenya en preguntar sobre els últims atemptats terroristes portats a terme en territori Espanyol.

Partint del meu respecte més absolut per les víctimes, siguin aquestes de la consideració que siguin i per als familiars de les víctimes mortals i sense voler deixar de banda la meva més ferma solidaritat amb tots ells i elles, em pregunto, si em permeten si ha arribat el moment de que el Príncep Felip truqui al COI i pregunti si és bona idea mantenir Londres com a ciutat Olímpica al 2012..sobretot tenint en compte el perill d'atemptats terroristes...Alberto, company..a vegades val la pena pensar les coses que un dirà abans de dir les coses que un pensa perquè continua sortint més a compte ser amo del propi silenci que esclau de les propies paraules formulades.