Blogia
OtroMondo, el blog de dvactivisme

Informe sobre okupació i mitjans de comunicació

Okupació i mitjans de comunicació

Informe sobre el tractament del moviment okupa per part de la premsa

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de moltes notícies que giren al voltant del moviment okupa, però pocs periodistes des de l'àmbit de la premsa tradicional, han tractat en profunditat aquesta temàtica.

Amb aquest treball, des d'un punt de vista crític però a la vegada constructiu, pretenc analitzar el tractament que fa la premsa sobre aquest fenomen social. Primer de tot, definint sociològicament la okupació per poder tenir una visió més àmplia de les reflexions i conceptes que exposaré a continuació. Posteriorment, analitzant diferents articles apareguts en vàries publicacions de la premsa escrita i altres mitjans no oficials, que fan referència a aconteixements que impliquen als squatters.

En una societat tant complexa i diversificada, és difícil conèixer i entendre tots i
els fenòmens sociològics, i, des del meu punt de vista, els mitjans de comunicació de masses compleixen molt bé les regles del joc que imposa el sistema social dominant per a que això no es produeixi.

Aquesta falta de transparència en la informació, jo l'anomeno “crisi del per què”.
En les redaccions dels diaris, sovint aquesta pregunta s’oblida, i si es formula, ocupa un espai molt petit en la notícia
I aquest treball, d'altra banda, em brindarà la possibilitat de trobar algunes respostes sobre un moviment que s'està produint en moltes ciutats de tot el món i que trobo molt interessant.

Usaré sovint “La Vanguardia”, el diari “El País” i “El Mundo” com a mitjans de referència local, per extreure notícies i articles sobre l'okupació a Barcelona i a la resta de l’Estat. D’altra banda, no descartaré exposar exemples d’altres mitjans de comunicació per explicar algun tema molt concret.

Per últim, també he optat per buscar referències a mitjans de contrainformació, els quals, em permetran ampliar el prisma dels fets i successos que impliquen al moviment.

Ha de quedar clar, però, que aquesta és la meva interpretació de la realitat i que per tant no em considero portador de la veritat absoluta, de totes maneres espero que serveixi com a instrument d'anàlisi i observació de l'actuació dels media al voltant de moviments socials.

Espero que us sigui d'utilitat, una abraçada.

PD: Aquest informe el podeu difondre si ho creieu necessari, sempre i quan no es faci cap tipus de negoci amb ell i respecteu l'autoria del text!

Descarregueu-vos l'informe complet
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres.

0 comentarios

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres